Loading

Култура

50 000 лева за строителни дейности в Гигинския манастир отпусна Министерския съвет

B peшeниeтo нe ce пocoчвa тoчнo ĸaĸвo щe ce cтpoи в 
„Cв. Cв. Бeзcpeбъpници и Чyдoтвopци Koзмa и Дaмян“ в ceлo Гигинци. Πpaвитeлcтвoтo oдoбpи дoпълнитeлни paзxoди пo бюджeтa нa
 Mиниcтepcĸия cъвeт зa 2015 г. в paзмep нa 350 000 лeвa.
Cpeдcтвaтa ce ocигypявaт зa cмeтĸa нa пpeдвидeнитe пo

Граовски събор Видовден 2015

Празненството ще започне в 21:00 часа в Петък 26 Юни и ще приключи с концерт на Ева и Ива Валентинови. Ще има лазерно шоу, фойерверки, спортен турнир на стадион Чорни и тържествена църковна литургия в Храм - Паметник Свети Георги.

Концерт на Фолклорен Ансамбъл "ТРАКИЯ" в ПЕРНИК 26-ти февруари

Концерт на Фолклорен Ансамбъл "ТРАКИЯ" в ПЕРНИК 26-ти февруариЕдин от трите най-големи български фолклорни Ансамбъла , ще направи 3 дневно турне в края на февруари. На 26 ти е концерта в ПЕРНИК. В спортна зала "МИНЬОР". От 19 ч. Цена на билетите 8,10,12 лева.

Комедията „Районна болница” могат да гледат брезничани на 22 май

Пиесата на Христо Бойчев ще се играе в големия салон на читалище „Просвещение” в Брезнтик от 19 ч., съобщиха от общината.

В брезнишкото село Гърло се намира уникален храм обсерватория

Уникалният храм-обсерватория, датира от XIV – XIII в. пр. Хр., който се смята за най-древния култов каменен градеж в България. Самият храм се намира в кладенец, който в древността е използван като обсерватория, но към момента все още не е достатъчно добре проучен от археолозите.

Сурова Брезник 2014

Днес град Брезник бе център на най-многолюдния сурвакарски фестивал от последното десетилетие. Над 1400 сурвакари от 24 групи изпълниха града със звуци на хлопатари и звънци, страшни маски и причудливи костюми и гониха злите духове.

Кукерите в брезнишките села Сурва 2014 за 13 и 14 януари (програма)

Пълна програма на кукерските обичаи по села в брезнишко. Народен обичай "СУРВА” в пернишко е вписан в националната представителна листа на нематериалното културно наследство “Живи човешки съкровища – България” от 2012 г. и кандидат за вписване в представителната листа на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.

Програма Сурва Брезник 2014 година

Заповядайте на тазгодишното издание на Сурва Брезник 2014 година на 18 януари /събота/ от 14:00 часа. Програма (по лъчове е по-долу):

С множество изложби, културни мероприятия и литургия ще бъде отбелязан Духовния празник на Брезник – Петковден

Организатори са общината, народно читалище „Просвещение” и църковното настоятелство при черквата „Св. Петка”.

Брезничани празнуваха 65-годишнината на храм-паметника “Св. Георги” в града

Брезничани честваха 65-тата годишнина на храм-паметника „Св. Георги”. Църковният паметник започна с тържествена литургия. След богослужението деца от града изнесоха рецитал на религиозна тематика. Черквата „Св. Георги” в Брезник е построена в памет на загиналите във войните. Идеята за съграждането й възниква в началото на ХХ век.

Св. Константин и Елена преди 84 години

Всяка година на 21 май се чества денят на Свети Константин и Елена. Държавен архив - Перник публикува снимка от този ден през 1929 г. в двора на църквата "Успение Богородично" в с. Слаковци, Пернишко.

https://www.facebook.com/DrzavenArhivPernik

Театър „Христо Ботев” от сръбския Димитровград ще гостува в Брезник

Актьорите ще представят пред местна публика пиесата „Нема Даде, нема Бате” от Србислав Минкович.

"Сърца и Бъклици" в Читалище "Просвещение 1870" , гр. Брезник на 09 и 11 февруари

На 09.02.2013 от 13 ч. и на 11.02.2013 г. от 16 ч., ще се проведат занимания с вълна , темата е " Сърца и Бъклици " , такса 5 лв, зала - входът за библиотеката. Вскеки участник ще представи изделието си в изложба в читалището , послучай Св.Валентин и Трифон Зарезан.

До скоро !

Поздрави , Диана Ангелова

Долна Секирна на фестивала Сурва 2013

Снимки от Сурва 2013 в Перник. Ако имате още снимки, моля да ги споделите. Всеки може да публикува на сайта на жителите на Брезник и околните села.

Разпространи съдържание