Loading

В брезнишкото село Гърло се намира уникален храм обсерватория

Уникалният храм-обсерватория, датира от XIV – XIII в. пр. Хр., който се смята за най-древния култов каменен градеж в България. Самият храм се намира в кладенец, който в древността е използван като обсерватория, но към момента все още не е достатъчно добре проучен от археолозите. Мегалитното съоръжение, което има световна стойност, не е много познато на туристите, но за сметка на това вече е обект на сериозен интерес от страна на иманяри. В брезнишкото село Гърло се намира уникален храм обсерватория, датиращ от XIV – XIII в. пр. Хр., който се смята за най-древния култов каменен градеж в България
Кладенецът е открит от археолога Димитрина Митова-Джонова в началото на 70-те години. Той е датиран от късната бронзова епоха и е сравняван от някои специалисти с т.нар. нураги – тип мегалитни кули, строени на остров Сардиния в древността, които обаче надминава по възраст.

Учените смятат, че куполът на самия храм е бил отворен и през него са се извършвали наблюдения на звездното небе. Има също така и предположения, че по време на слънчево затъмнение са се гледали и други небесни тела. Предполага се, че това е древен телескоп, използван от жреците астрономи за наблюдаване на определена звезда или съзвездие.

В самия кладенец се слиза по стъпала, водещи до кръгла малка зала със свод. Предполага се, че това всъщност е древният храм на Енки – шумерския бог на подземните сладки води.

Източник: chudesa.net

на място не може да бъде

на място не може да бъде намерен. Няма никакво обозначение или указателни табели.Така не се прави туризъм.

Трябва да пазим и съхраним за

Трябва да пазим и съхраним за следващите поколения творенията на нашите предци.Община Брезник трябва да направи необходимото!

Това да не е далавера на

Това да не е далавера на Васко Попов.

Да пущи пилешки крилца в телескоп.

Той се прави на шумерски бог и в Костинброд.

Няма лошо да са припомнят

Няма лошо да са припомнят подобни забележителности, но нека бъде по начин, по който общината да се вземе в ръце и помисли за опазването на този мегалитен паметник. Въпреки че е близо до вододайната зона на Брезник, мястото спокойно може да се превърне в туристическа атракция. Така както организирани групи ходят до Бърдото, Гигинци и Ждрелото, така могат да отидат и да видят това хилядолетно творение на нашите прадеди.Срещу левче примерно... Ето още нещо по темата: balkanmysteries .com/bg/?p=1020&lang=bg В интернет се намират и други подобни материали.
РЕДАКТИРАН от Администратор коментар: коментари с линкове автоматично се блокират от публикуване! Предпазна мярка срещу спам!