Loading

връх Бруснишка бука

Върхът се казва "Бруснишка бука". Така го наричат граовци. Бурелци пък го наричат "Чеканска бука", тъй като административно село Чеканец е в Драгоманската община, тоест в "Бурел". Село "Брусник", в чието землище е въпросният връх, е в административно отношение към Брезнишката община, макар че географски е в "Бурел". Най-използваното име обаче е "Бука". "Денъска че карам овцете на "Буку" е най-често срещаният израз, когато стане дума за върха. На триангулачната точка е отбелязана височина 1137 метра. Върхът носи името си Бука от седемте буки преплели клоните си на "темето" му, които от бурелската котловина изглеждат като букет на върха на планинята, която е продължение на Вискярската планина. На 26 септември 1944 г. връх Бука бе потънал в гъста мъгла. В резултат на нея самолетът не се удря в дърво/ аз го открих пръв/, в самия връх вдясно от буките. Освен това на самия връх нямаше никакви други дървета. Беше гол. Части от него бяха отхвърчали на 300-400 метгра, а колесникът му - на около километър в местността "Дупка". До село Брусник се отива през Сливница-Алдомировци- Драготинци или Драгоман-Габер-Цацоровци-Драготинци и разстоянието до София е около 50 км. Пътят Брусник- Брезник София е 65 км.

Камен от http://bgmountains.org/bg/kraishte/zavalska/72-onfoot/87-2008-10-02-13-55-21

Връх Чеканска чука връх Чеканска чука (1136 м.) е първенец на северния дял на Завалската планина. Не е нищо особено, като се изключат великолепните гледки към Стара планина и Краище, които се откриват от склоновете му. При хубаво време разбира се.  Връх Чеканска чука се намира на билна поляна. Източно от него има паметник

Целия район между с. Чеканец и с. Брусник има голямо историческо наследство особено в периода на Сръбско-Българската война. самият вр. Чеканска чука е опасан с окопи и траншеи от войната, така е и по цялата местност стига човек да знае каде да гледа.
А относно паметника на вр. Чеканска чука - той е в памет на съветски летци загинали там.А историята е, че на 26 септември 1944 год. бомбардировач от съветските военновъздушни сили бомбардирал отстъпващите немски войски бил ударен от вражеското ПВО и на връщане към своето летище, около 16.00 часа поради гъста мъгла обхванала целия район и най-вече от това, че вследствие на повредите не е могъл да набере достатъчно височина, самолета се удря в дърво, пада на земята където избухва в пламъци. Летците загинали.
Вечна им памет:
лейтенант Поин Николай Илариомович
мл.лейтенант Климовски Владимир Александрович
сержант Баширов Феодор Феодорович
мл.сержант Чепанов Михаил Николаевич.

 

Местоположение

Bulgaria
42° 50' 37.4496" N, 22° 49' 36.9444" E

***

***

dpepto

dpepto

Местоположение

Javascript is required to view this map.