Loading

Решението на РИОСВ-Перник, което одобри инвестиционното предложение за добив на злато край Брезник, отива в съда

 Жалбата е от името гражданския инициативен комитет „За чисто Граово” , но се внася от партия „ЗЖени Делева - Брезникелените”, съобщи пред медиите вчера председателят на комитета Десислава Стоилова. Жалбата ще бъде внесена кактопред Административен съд – Перник и пред Министъра на околната среда и водите, уточни Стоилова. Тя обясни, че обжалването се води от партия „Зелените”, защото по закон е по-лесно национално представена природозащитна организация да заведе иск в съда. Очаква се документите до съда и до Министъра на околната среда да бъдат подадени днес (19 март), когато изтича крайният срок за обжалване. Вчера сутринта брезничани отново застанаха в открит сблъсък пред зрителите на една национална телевизия. Пред камерата отново се противопоставиха тезите на противниците на златодобива и на желаещите Брезник да има златна мина заради новите работни места. Противниците на идеята за изграждане на мината отново изтъкнаха основните недостатъци на проекта и подчертаха ниската концесионна такса, която се полага на общината, ощетяването на района заради тежкия за природата златодобив, както и ниският размер на глобите, които инвеститорът ще трябва да плати, в случай на авария или неспазване на обещаните екологични норми. „Ако ще има мина, нека да се направи по най-добрия начин за хората и за държавата”, заяви един от организаторите на инициативата против мината Жени Делева. „В информационния център на тази компания никой не говори за това, че имотите на хората напълно ще се обезценят. Никой не иска къща в минодобивен район”, допълни още тя. Според жителите на града е недупостимо фирмата концесионер да изтъква като положителен социален ефект от добива на злато единствено безработицата. Други от присъстващите изказаха притеснения, че нуждите на мината ще предизвикат криза с водоснабдяването на региона. Поддръжниците на проекта наблегнаха на очакваните нови работни места. Те споделиха, че са участвали активно в публичните разисквания по проекта и познавайки добре намеренията на инвеститора по отношение на ползите и рисковете, убедено застават зад него. От фирмата инвеститор обясниха, че проектът е съобразен с най-добрите стандарти на минното дело и околната среда и че РИОСВ – Перник категорично е показала, че е така с мотивираното си решение за одобрение на проекта.

 

източник:градски вестник

Не зная дали някой още чете

Не зная дали някой още чете тази тема, но аз все пак ще напиша коментар. Първо, искам да отговоря на един от защитниците на мината по-горе, който казва, че интерес към туризъм и земеделие и без това нямало в Брезник и нямало кандидат-инвеститори: ами... приятно ми е да се запознаем, аз бях един потенциален Инвеститор. Не съм от Брезник, но преди 5 години реших да инвестирам в екоземеделие и екотуризъм. След проучване и търсене се спрях на Брезник - чист, приятен град, недалече от София, с потенциал за развитие. Започнах да събирам средствата за проекта, като междувременно успях да инвестирам, както смятах - за съжаление - само в земя, тъй като ми потрябва повече време за набавяне на основното финансиране за строителство и оборудване. Сега вече имам финансирането - но се радвам, че ми отне малко по-дълго време да го набавя. Защото ако мината тръгне, аз ще търся ново място за мечтата си. Тези 10-15 чисти устойчиви работни места, които ще създаде бизнесът ми, ще отидат вероятно някъде в Родопите. Жал ми е, защото за тези 5 години много се привързах към Брезник и брезничани, както и към красивия брезнишки край. Жал ми е и защото вероятно ще загубя част от вложеното в земята. Но какво да се прави, аз инвестирам за цял живот и не мога да си позволя вместо да спася децата си от мизерията на големия град, да ги обрека на още по-голяма мръсотия. Донякъде се укорявам, че чак на етап ОВОС обърнах внимание на идеята за мината - но истината е, че въпреки че знаех за нея от доста време, аз не смятах, че брезничани ще допуснат буквално до оградата им някой да взривява и да обогатява арсен. Защото, приятели, с обогатяването на златната руда вие ще се сдобиете и с едно приказно хвостохранилище, от което водите и ветровете десетки, стотици години ще "снабдяват" Брезник с тази отрова. Безплатно. Мога единствено да се радвам, че все пак още не съм направил основната инвестиция. Мога и само да съжалявам други инвеститори като Конца и яз. Слаковци, които са вкарали вече прекалено много и ще имат трудности да се изтеглят.

Ot kade znae6 mai si ot

Ot kade znae6 mai si ot malcinstvata ne na Minata

Не съм от Брезник, но имам

Не съм от Брезник, но имам интерес този малък град да се развива, както това става с Трън и много други градове. Дилемата пред която е поставен този град в момента иска мъдро решение. Дали след 5 или след 10 години това злато ще се извади, защото така повеляват икономическите интереси, а те винаги са водещи. Вопъла по желязната вода и запазването на природата на този етап изглежда малко смешно, защото нито водата се използва за нещо, нито виждам туристически интерес или някаква база, на която да се изграждат почивни станции, няма и селски туризъм, защото брезничани са големи граждани. Защо не си оправите къщите и да ги направите на малки хотели, както се случва в красивите български села. Цигани, обедняващо население, ниска раждаемост и града върви към съдбата на повечето малки села, а именно закриване. Не мисля, че злобата пречи на брезничани, пречи им съдбата на цялата страна. Златото ще го извадят рано или късно и природата ще пострада - това е неминуемо, въпросът е как да се извлекат повече дивиденти за самото население от разработването на мината. Природата не е чак толкова красива, както изглежда на много хора от този регион, а водата е ужасна на вкус и спорна, доколко помага на здравето. Ако беше толкова полезна, досега трябваше де се бутилира и да има някоя почивна станция в близост до нея.

Благодаря!

Благодаря!

по-точно - в бизнес каталога

по-точно - в бизнес каталога

виж в справочника на сайта -

виж в справочника на сайта - там има такава фирма

Здравейте, не съм по-темата.

Здравейте, не съм по-темата. Трябва ми багер или грейдер за почистване и изравняване на двор. Някой може ли да ми даде съвет от къде мога да наема подобен? Благодаря предварително!

Po ciganski grad ot breznik

Po ciganski grad ot breznik nema.Ne se cosete mangal4eta.:

Уважението е в миналото. Сега

Уважението е в миналото. Сега е на мода простотията и многознанието. Всеки се прави на професор, че много разбира, а всъщност не е прочел една книга. Трябва да се стегнем, идат избори, нека повече да не се плюем. Мина ще има и то много модерна. Всеки може да се опита да работи и получава добри доходи, но трябва да се преквалифицира малко. Завода за електробусите е пълна боза да ви кажа.

То, ако става на въпрос и за

То, ако става на въпрос и за новия завод има пуснати 800 молби за работа, ама не се знае изобщо дали ще го бъде.По пътя на логиката и с мината е същото.Вске и свободен да изразяа мнение, само дето не проумявам, защо се обиждате? Нека се научим да се уважаваме повече!