Loading

Да опазим Брезник от добива на злато

Брезник е град в Западна България. Той е известен със своята местност "Бърдото", откъдето могат да се видят красиви природни гледки, множество язовири, разстлани в околията му и дивата природа, чудесна за пикник. Сгушено между борови дръвчета и буйни храсти се намира най - голямото богатство на града, заради което Брезник събира посетители от цяла България - минералния извор "Желязна вода".

Изворната вода е богата на железни и сулфатни йони, подходяща е за лечение на анемия, стомашно-чревни, чернодробни и кожни заболявания. Заради уникалния природен дар, единствен за България, Брезник е обявен за курорт, а с подобни качества като брезнишката са минералните води в известните курорти Пираварт - Австрия, Арттейхо - Испания, Левико - Италия, Авейрон - Франция и др. От хилядолетия болни прииждат в града, за да почерпят от силата на лечебната вода. Стотици са свидетелствата за лечебната дарба на водата, щедро извираща от чешмата, а в миналото вода от този извор дори се е изнасяла за Израел. Днес дивата природа в Брезник и уникалното богатство „Желязна вода" са застрашени заради инвестиционен проект за създаване и разработване на златодобивна мина в сърцето на местността "Бърдото", на 100 метра от лечебното чудо с "Жива вода".

Според експерти, при разработването на мината и при добива на руди в непосредствена близост до минералното находище, ще настъпи осушаване на масива и вероятността от изчезването на този ценен природен дар е огромна.

„Проектът ще бъде осъществен само в условията на взаимен интерес, диалог, сътрудничество и съгласие с хората от община Брезник", пише в брошурата на инвеститора. Само с явни лъжи, че няма да бъде засегната природата, с обещания за работни места и високи заплати, компанията е успяла да убеди част от населението в полза на проекта. Инвеститорът, обаче, пропуска един съществено важен факт. А именно, че изворът „Желязна вода", възможностите за лов и риболов, както и атракционите на китното градче не са само и единствено за населението на града. Те са за всички нас. И най-вече за онкоболните, за множеството болни от анемия и псориазис в България и за всички онези, на които тепърва ще им бъде установена най-страшната диагноза - рак заради тази промишленост. Защото в градовете, където има разработени мини е доказано, че се повишава заболеваемостта.

Нека видим колко лесно ще е на инвестиционния интерес да убеди в ползата от мината, не хората без работа, а работещите, истински информираните. Тези, които не държат рекламна брошура на "Асарел Медет".

Лековитата, чудотворна вода на Брезник струва повече от златото и е на всички нас. Нека заедно се преборим за опазването на истинското богатство на България - природата!

Петицията може да бъде попълнена онлайн на този интернет адрес: http://www.peticiq.com/daopazimbreznik

Тази петиция не е платена,

Тази петиция не е платена, нито поръчана. Изготвила я е Жени, (пише си) която е отраснала в Брезник, има къщи, земи и приятели там. Та Жени има общо с екологията, колкото попа на Брезник има. Тя чете, интересува се и знае какво предстои и иска да информира близките си, така че да вземат съобразено решение, независимо какво е то. Недейте да плюете против всяка гледна точка, която не е като вашата, а слушайте и се образовайте, за да прецените, че парите дето ги печелите от мината, ще трябва да събирате за дом другаде, това само по себе си е практически ценно да се прецени, но трябва да знаеш истините.

А бе ти за колко пари на

А бе ти за колко пари на месец работиш бе лизач?

Лъжат народа винаги е така

Лъжат народа винаги е така обещават докато стане работата след акто стане всички можем да го духаме ама гражданите на брезник живеят в такава огромна заблуда че незнам нямам думи но нали знаете сам някой като си направи нещо друг никой неможе да му го направи !!!

Крадците от ЧЕЗ вън . А тея

Крадците от ЧЕЗ вън .

А тея гяволи дето крадяха с тях яко ще плащат.

Хотели и предприятия дето плащат смешни сметки.

Лакомо дупе кръв сере!

Ти казваш „не„ , но 90% от

Ти казваш „не„ , но 90% от брезничани казват „да„ . Знаеш ли, че са попълнени около 2000 анкетни карти и като изключим работещите, колко са „ЗА„? Така, че се скрий дълбоко и не си казвай, че си против за да не стане грешка.

Лъжат народа както си искат

Лъжат народа както си искат твърдо Не дори и да има 400 работни места мислите ли че ще назначават? Брезничани живеят в пълна заблуда !!!

Лековитата чудотворна вода,

Лековитата чудотворна вода, която струва повече от злато!? И какво е направено за нея до сега? Защо се разруши банята? И къде бяхте вие другари псевдозащитници тогава, когато бяхте на власт? Къде са парите от чудотворното и въздействие? Стига сте прокламирали глупости. Светът е стигнал до тук, защото се е развивал. Но, нека развитието върви успоредно и с опазването на природата. Никой не е казал, че ще ни вземат железната вода или, че ще сринат Бърдото. Водата може да изчезне и без мината, тогава кой ще бъде виновен? Нека се изградят добри филтриращи инсталации, нека се обезопаси всяка една дейност. Тогава, никой на никого няма да пречи и ще има само ползи. Нека не бъдем черногледи, никой, нито в Панагрище, нито в Пирдоп, нито в Челопеч се е оплакал от фирмите, които работят там. Хората са доволни, че имат работа и взимат добри пари. И, нека се има предвид, че нашата мина ще бъде ресурсна, а не поизводствена.

Аз знам метод за опазване.

Аз знам метод за опазване. Взимаш един винкел, слагаш го в шише с вода, когато водата потъмнее махаш винкела и пиеш железна вода.

Да опазим желязната вода , но

Да опазим желязната вода , но с тези управляващи няма да стане. Те си търсят келепира от цялата работа да се нагушат пък за народа каквото остане - т.е НИЩО, както и с болницата закрихая пък ние да се оправяме.Драги управляващи поне капка срам не ви ли остана!!!!

Тая петиция е поръчана и

Тая петиция е поръчана и платена от неграмотниците от общ.съвет.

Дали са на некаква чавка брошурата за Брезник / от времето на Михайлов/Не е ходила на водата да види ,че я нема.Дреме и ,че ората гладуват.Тя че земе пари.Що не дойде на обсъждането да я оскубат котруля.