Loading

Най-малко 400 работни места ще разкрие фирма „Трейс Рисорсиз“, която има намерение да добива злато в Брезник.

Голяма част от тях ще са местни хора, обяви директорът на дружеството Ваня Денева.

„Всички ще преминат курс на обучение, защото ще се занимават със специфични дейности. Затова ще реализираме Център за професионално обучение“, поясни Денева.

“Трейс Рисорсиз” има намерение да разработи находище “Милин камък” в Брезник. Местите обаче се обявиха против добива на ценния метал и дори сформираха Инициативен комитет, който да брани правата им. Те се опасяват, че начинът на извличане на ценния минерал от земните недра ще увреди околната среда.  От „Трейс Рисорсиз“, която е дъщерна на „Асарел Медет“,  заявиха, че направени проучвания на потенциалните проблеми. Опасност за природата при добива обаче нямало.

Дружеството откри дне Информационен център в Брезник. В него всички желаещи могат да намерят отговор на въпросите, които ги вълнуват.

източник:mirogled.com

Предният коментар се опитва

Предният коментар се опитва да ни убеди ,че едва ли не дърводобивът е по-вреден от добива на злато ! Ееее.. по-голяма глупост от това не бях чувал ! И понеже някои сме излизали извън Брезник ще ти кажа и ти да отидеш в панагюрско и да видиш как изглежда целият район и как от най-хубавата планинска и минерална вода сега са принудени да си купуват в туби от магазините ! И щом си толкова "отворен" виж какво пише в проектната документацията за добива ! Цитирам по памет : настоящото водохващане за с. Слаковци попада в обхвата на преработвателната фабрика, но община Брезник има възможност да изгради нова водоснабдителна система за селото !
И защо това се налага те питам аз ? И защо тогава слаковчани да не си пият направо от хвостохранилището, нали е без химикали и е безвредно, или цялата вода ще отива за фабриката ?
Брезничани си имат вече опит с отровите от ДЗРЧто та ти не ни учи !

Тогава да режем горите на

Тогава да режем горите на пълна пара и да видим ефекта от флората и фауната. Искам да ти кажа, че си страшен чешит и най - големия крепостен селянин. Ходи малко в другите градове където има минна индустрия и виж за какво става на въпрос. Радвам се че сте загрижени за природата, но не се бъркайте в работата на специалистите. Не завиждайте на хората как ,какво са направили те си знаят. Вашите мотиви донякъде са, че някои хора ще гушнат пари. Ходи и ти да вземеш. Не плюй хората. Тогава аз да те питам, защо младите отиват в София??? Що не останат тук и не развиват животновъдство, или туризъм или каквото и да е?? Кой ще седи в този скапан и скучен град без работа. Ти сигурно не работиш в Брезник или си кьорав!!! Какви болести, какво нещо. Всеки ден погребения. Това не е уранова мина. Замислете се!!! Колко на ден гори се изсичат. Ако рекат и този бизнес да закрият, защото ние мислим за флората и фауната и да остане за идните поколения!! Тези богатства щом ги има рано или късно ще бъдат използвани!!! В това съм сигурен!!!

Наистина като чета тези

Наистина като чета тези коментари ми става смешно- нямало нищо страшно от взривовете, експертите ще се изкажат, ще се отворят нови работни места, ще дойдат млади хора, ще се родят деца и Брезник ще цъфне и върже. Абе ние мина ли ще отваряме или Университет? Тези "експерти" за малко пари и банкети сигурно ще кажат, че взривовете дори ще са полезни за флората и фауната. Аз питам "специалистите" кои брезничани ще работят в това предприятие- нали имаше ремонт на църквата, гледам бъкано бе с брезничани. Единственият келепир от тази мина ще е за управляващите- кмета, Ставрев, тумбалото, Попов, Деси, Бъчваров, пожарникара- те ще си напълнят джобовете- ще си купят колички, вилички, апартаментчета извън Брезник- може на моренцето. За брезниани от мината ще остане един голем......след години ще се съсипе природата, ще се питаме защо водите са ни замърсени, защо има бум на раковите заболявания в града и ще се маем- ще видим и колко млади хора ще се върнат да копат у мината. "Взривовете са безвредни"- а да видим, май забравихте и ужаса от земетресението.....Ама ако нека има мина, нека има работни места......нека Цоцорков даде пари за ЦСКА и Чорни ....ха ха хах

Като чета коментарите мога да

Като чета коментарите мога да заявя на жителите на града, че ако има някаква опасност за хората и за природата минна дейност няма да има. Експертите които ще се произнесат са учени и не трябва да се пренебрегва тяхната оценка. Наистина отидете и вижте около реките какво се изхвърля и дали на някой е съставена глоба. Дано в Брезник се създаде такова минно предприятие, и поне малко да се намали злобата и завистта. Сигурен съм че повечето искаме да стане така. Да знаете, че някои хора ги е страх, не заради екологията, бомбите и т.н., а заради хората, които могат да имат по-добри условия на труд и по-високо заплащане. Относно спонсорствата за града и спорта, това са реални неща и истина. Наистина оценете това което ще е от полза за града.

Еи не се спря с

Еи не се спря с простотията.
Първо има министерство на околната среда и водите, а не за опазване на природната среда.
Второ - предложението за добив на злато ще се гледа не в МОСВ, а в РИОСВ, където също има хора, които разбират в тази област, така че както казах нека експертите си кажат мнението.

Щело да се гърми цела нощ.

Щело да се гърми цела нощ.

Ма явно пишат ябанджии. да одат на хижата у събота.И" там се
гърми цела нощ.
Ама виште как пишат тея тарикати.Еколозите.Тънко и дебело. Ние не пишеме у синьо.Явно са прекалено грамотни. искат да ни преебат.
Да пълнат гуши.Не ги слушайте.Че ги видиме на живо.Измикяри.
Че видиме ,какво са построили.Секи може да отрича.
В новините в 20ч.г-н Б.Борисов каза ,че лично е молил Цоцорков
да помага на ЦСКА.Той ще помага и на "Чорни"Ако тъпаци не го ядосват.

А започнат ли взривните

А започнат ли взривните работи ( така ще се добива рудата) ще сме като на циганска сватба ! Ще се гърми и ден и нощ !

Най-лошото е , че нашите

Най-лошото е , че нашите съграждани сега си мълчът все едно не се отнася и за тях и гледат саира в сайта ! А след като започне добива и потекът отровите ще има : " ама що стана ,що не протестирахме " !
Ало Слаковци вие от сега трябва да ревете ! Дали знаете ,че мините ще са точно под селото ви а хвостохранилището ще е новия ви язовир ! И водата ви ще е от там , но трайте си сега !

Отговор на подвеждащия въпрос

Отговор на подвеждащия въпрос на "граматика"

Вижте в сайта предаването от Бредник на В.Беряну"Частен случай".Ще видите и жалките отговори на Миленков по проблема.

В реката се хвърля кравешки лайна/съседа на Руслан/Всички видове
боклуци /Дойчин от Зеленище/ .Кофите по улЦв.Лумберова са празни.
А най-компетентни по екологията са не даскали,/с неграмотни ученици
а в Министерство за опазване на природната среда.

ДА НА БЕДНОТИЯТА И

ДА НА БЕДНОТИЯТА И ПРОСТОТИЯТА!