Loading

Две църковни настоятелства ще бъдат избрани в Брезник в неделя, за когато е насрочен избор във всички православни храмове

Досега настоятелите на средновековния храм „Св. Петка” в града се грижеха  и за  действащия в Брезник храм-паметник „Св. Георги Победоносец“. До дни ще приключи обновяването на достолепната черква, съградена със средства на местното население в памет на загиналите в Сръбско-българската война 115 войници от Брезник и Брезнишко преди повече от 70 години. 

След ремонта храмът придобива импозантен вид и това налага да си има свое настоятелство, за да може да продължи обновяването му и превръщането му в истински център на духовния живот, убедени са местните миряни.

Ремонтът стана възможен благодарение на спечелен проект по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013). Договорът беше подписан още през октомври миналата година, но строително-ремонтните работи започнаха едва през август тази година. С водосвет в навечерието на Голяма Богородица беше помолено за Божието благословение всичко да завърши в срок и успешно.

Проектът е на обща стойност 841 хиляди лева. Вече са укрепени стените на храма. Външната фасада е облицована с камък, тухли и варовик. Покривът е ремонтиран, а куполите са покрити с медна ламарина. Приключват и довършителни работи по облагородяване на околното пространство. Изцяло е подменен пода на храма и е монтирано подово отопление.  Мечтаната от миряните камбанария, за която навремето при градежа не достигнали средства,  вече е факт. Върху нея ще има три камбани и часовник, както са мечтаели предците на днешните брезничани.

Финансирането на обновяването на храма със средства от Програмата за развитие на селските райони не позволява грижа и за вътрешността на черквата. Това ще бъде грижа на  свещеника, настоятелите и боголюбивите миряни. Първото дарение е направено от  собственика на фирмата-изпълнител на ремонта Кирил Стоев. С предоставени от него 113 800 лв ще бъдат платени поръчани в Гърция 3 камбани, иконостас и позлатени кандила. Досега храмът имаше дървен иконостас с икони в класически стил. Вътре в храма нямаше стенописи, но отдавна има проект за зографисване на стените.

Причина за забавянето на ремонта беше липсата на финансов ресурс, защото авансовото плащане по проекта се оказа крайно недостатъчно. Наложи избраната за изпълнител строителната фирма да подпише ипотека на свое имущество  с финансираща банка,  за да получи кредит. Вложените в ремонта средства ще бъдат възстановени  от Фонд „Земеделие” едва  когато свършената работа бъде одобрена от експерти.

Храм-паметникът “Св. Георги Победоносец” е замислен от брезнишкото патриотично население в началото на 20 век в памет  на падналите във войните българи и като гарнизонен храм. Събирането на средства за изграждането му е започнало през 1907г. Първият проект е бил дело на архитект А.Н. Смирнов – най-близкият помощник на А.Н. Померанцев, архитектът, ръководил след 1896 година изграждането на мемориалния храм в село Шипка и по чийто проект е изграден храм-паметникът „Александър Невски”. Проектът на Смирнов се оказва много скъп за осъществяване и за изграждането на храма се използва друг, пригоден  към събраните средства. В храма се пази тронът на цар Фердинанд, който се е намирал в параклиса на Военното училище в София и при бомбардировките над София през Втората световна война е бил евакуиран в Брезник. Освещаването е било на  21.06.1948 г. от епископ Пимен. Оттогава храмът не е ремонтиран, като се изключи освежително боядисване през 90-те години.  Черквата  е внушителна по  размери и казват, че може да побере до 700 човека.

Брезнишкият храм е един от стоте в страната, които получават европейски пари за ремонти и реконструкция чрез Програмата за развитие на селските райони.  За целта са предвидени 28 милиона евро по мярка 322.  Недоглеждане в българските закони отхвърляше  църквите като бенефициент по нея, защото не са регистрирани като търговски дружества. Нова наредба обаче разреши финансирането от Европейския съюз.

Ремонтни работи започнаха в около  30 храма,  предимно в малки населени места. Осигуреното финансиране е на проекти със стойност  от 20 хиляди лева до 1 милион. Приетите проекти  са около 200, а Фонд “Земеделие” ще обяви допълнително дали ще има нов прием на проектни предложения за обновяване на храмове.

източник:градски вестник

Браво на даскалицата Асенова

Браво на даскалицата Асенова - учи децата ни как да дърпат отчето за ръкава - явно няма други средства за комуникация!

НЕЛИ АСЕНОВА-УЧИТЕЛКА И ОЩЕ

НЕЛИ АСЕНОВА-УЧИТЕЛКА И ОЩЕ ИЗВЕСТНА КАТО СПЕЦИАЛИСТКА ПО ИЗГОНВАНЕТО НА СВЕЩЕНИЦИ. ПОЛОВИНАТА ГРАД Е С НЕЯ, РЪКОПЛЯСКАТ НА СРАМНОТО И ДЕЯНИЕ.НЯМА ТАКЪВ ГРАД В БЪЛГАРИЯ,ЧЕ ДАЖЕ И В СВЕТА, А ТЯ СИГУРНО Е МНОГО ЩАСТЛИВА, ЧЕ Е НА ПЪРВИТЕ СТРАНИЦИ НА ВЕСТНИЦИТЕ И ТЕЛЕВИЗИЯТА.
ДАНО БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА УСПЕЕ ДА ЗАЩИТИ СВОЯ ДОСТОЕН СЛУЖИТЕЛ, ЗАЩОТО ГОСПОЖАТА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕ ЛЕСНО, ДО ПОСЛЕДНО ЩЕ РОВИ И ЩЕ ДОКАЗВА ЧЕ САМО ТЯ Е ПРАВА.

Защо ли пък отец Константин

Защо ли пък отец Константин не спретне едно килийно училища и се опита да образова поне малко тази неграмотна и озлобена пасмина.
А госпожа Асенова,- да се покае и да постъпи манастир!!!

Като ни прочетат простотиите

Като ни прочетат простотиите и като дойдат да ни видят инвеститторите ще избягат от тази лудница.При когото и да отидат той е оплют и прост.

Верно е! Миленков не доведе

Верно е!

Миленков не доведе едно предприятие. Мразеше капиталистите. Не парите
Сега е друго време!За младите треба работа!Да са с достойнство!

Всичко това е дребнотемие!

Всичко това е дребнотемие!

Търсете стратегически инвеститори!

Да има придприятия , работни места! Пари в хората.

Така ще има и за барчетата, ресторантите,магазините!

В общината данъци,инвестиций!Да оживее града!

Да се върнат младите!Да заживеем културна и спокойно!

Какво стана с избора на

Какво стана с избора на настоятелство! Властимащите се съвокуплиха с дявола и решиха човека/Асенона/ който върши най-много работа да го елиминират!? Така ли?

Как може да сте като овце бе

Как може да сте като овце бе брезничани . Някой казал нещо и вие му вярвате . Нямате ли собствено мнение ? Докога Нели Асенова ще ви казва какво да мислите . Ако има кражби всичко се доказа а не се плещат врели некипели . Замислете се малко , на "църковните настоятелки" никой поп няма да им е удобен и накрая никой няма да дойде тука да служи . Такъв срам и простотия няма никъде .

На калпав ...... и вуната му

На калпав ...... и вуната му пречи!

На нашите тъпаци всичко им причи!

Аз съм от този град но не

Аз съм от този град но не живея там но често го посещавам и виждам как се променя. Не мога да разбера как на всички Вас никой не може да угоди? Все някой с нещо Ви пречи? Ту кмета, ту попа, ту не знам си кой, а не виждате хубавото, все някой някого краде! Клюките, злобата и песимизма са повече от доброто и оптимизма! Ценете това което се прави без значение от кого, дали от комунисти, седесари или гербаджии, защото всички са едни и същи, важно е да се прави а не да се руши! Оставете отец Константин да работи спокойно, спрете да го нападате, така нападахте и отец Илия, а за госпожа Асенова и нейния антураж в църквата всичко се знае!!!