Loading

Брезнишка овца ще бъде представена на изложение в Брезник

Уникална порода овце ще бъде показана на изложение в Брезник.

То ще се състои на 2 и 3 септември, информира директорът на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството Мариола Попова.
„Ще бъде представена брезнишка овца. На изложението ще бъдат показани около 30 животни. Те са собственост на 10 стопани от Брезнишко, Кюстендилско и Трънско", поясни Попова.
На 2 септември животновъдите ще слушат лекции за развъждането на уникалните овце. Тя ще започне от 9,30 ч. Самото изложение пък ще е на 3 септември от 10 ч. Най-добрите екземпляри ще участват в Националното изложение по животновъдство в Сливен на 7 и 8 октомври.
Популацията на брезнишката овца е изключително малка. Броят на животните в България не превишава 1000. Животните са с правоъгълно добре зарунено тяло, имат дълбоки и широки гърди. Мъжките са безроги. На цвят е бяла с черни или пъстри уши, лицето е бяло с черни петна около очите и муцуната.
Овцете са с тегло 50 - 60 kg, а кочовете 70 - 90 kg. Женските раждат по едно агне, в редки случаи по две.

 

Както всичко в тази страна и

Както всичко в тази страна и това изложение е само за свои хора в брезнишко има още много фермери с тази порода но нито един не беше поканен . За целия регион има само 4-ри участника , смешници са всички управници в тази страна

Поздравления за Мариола!

Поздравления за Мариола!

За тая с църните уши!

За тая с църните уши!

за кого?

за кого?

да гласуваме за нея :-)

да гласуваме за нея :-)