Loading

Велики четвъртък

Днес е Велики четвъртък. Религията определя този ден като един от най-важните, защото на него се е състояла Тайната вечеря на Христос с 12-те аппостоли, по време на която той предсказва смъртта си и предателството на Юда.
След вечерята в Гетсиманската градина по време на молитва идват войници и след целувката на Юда хващат Христос.
На Велики четвъртък свещенослужителите във всички православни храмове изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.
Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или през Велика събота преди празника. Първото яйце трябва да се боядиса в червено.
С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. То се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.
Яйцето се пази някъде във витрина, за да не се счупи и да носи късмет. Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден.
На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.
Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете, и на роднини.
От древни времена много култури асоциират яйцето с Вселената. Персите, например, вярвали, че Земята се е излюпила от гигантско яйце. Много народи виждали в яйцето символ на прераждането през пролетта.
Яйцата са били боядисвани, декорирани и рисувани от римляни, гали, перси и китайци. След възникването на християнството то започва да се възприема като символ на раждането на човека от природата. Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв.

Мислят се за велики и

Мислят се за велики и недосегаеми, защото забогатеха на гърба на бедния народец. Добре си ги избрахме другарите да ни хвърлят прах в очите. И защо си мислят, че се вторачваме в дреболии, или кражбите за тех са дреболии. А постовете дето раздават на свои хора - пак дреболии, нарушенията също. Дано хората се събудат и проумеят, че сами са си виновни и трябва да контролират избраниците си - иначе сме загубени!

Управлението на града ни е

Управлението на града ни е меко казано БЕЗОБРАЗНО!!!!!!!!!!!

Какъв Великден??? В Брезник

Какъв Великден??? В Брезник въобще има ли читалище? И ако има какво се случва там!!! Едно голямо нищо. Откакто Магдалена Гогина управлява с другаря Лазаров всичко умря там. "Будното" заспало общество в Брезник не се интересува къде отива субсидията, която общината превежда. Освен за заплати и хонорари помежду им за нищо друго. Кой гражданин отиде на заседание на общинския съвет и зададе въпрос какво се случва в нашия град. Къде отиват и потъват средствата от общинския бюджет!!! А ремонта на читалището - не виждате ли издутият ламинат и потъналите във влага стени с 50-годишната гаранция. А смяната на дограмата - два пъти на едни и същи прозорци!!! Хора, събудете се, защото утре ще бъде късно...

А ти не се засягай и не

А ти не се засягай и не гледай с лупа неволните грешки на другите,а помисли за твоите големи грехове! Защо всъщност вземаш заплата?????Безсрамница!!!

Като чета и виждам

Като чета и виждам правописните ти грешки, мога да те посъветвам да не мислиш за култура, а да си гледаш АНДРЕЕЯ в къщи на компютъра, за друго не ставаш.

Към коя от двете лелки да се

Към коя от двете лелки да се обърнеме, за да попитаме?

Към коя от двете лелки да се

Към коя от двете лелки да се обърнеме, за да попитаме?

Обърнете се кам ПЪРВАНОВА

Обърнете се кам ПЪРВАНОВА дано има отговор

май няма такава! там отдавна

май няма такава! там отдавна нищо не се прави!

Някой знае ли каква културна

Някой знае ли каква културна програма ще ни предложат общината и читалището в чест на Велекденските празници? В едно малко градче като Трън има повече развлечения за населението-ще участват съставите на читалището,ще има сътезания,веселие с фолклорни изпълнители като Поли Паскова,Андреея и др. А тук какво да очакваме в почивните празнични дни???????????????????????????????????????????????????????????????