Loading

Тръгва подписка срещу добива на злато

Брезничани са решени да не позволят добива на злато от Бърдото да съсипе града им. На няколко места в града вече тръгна подписка, като до момента подписалите се са над 500 човека.

Жителите на Брезник не са добре осведомени за това какви рискове крие разработването на златното находище. За това една от целите на инициативния комитет е да запознае съгражданите си с фактите, които изтъква РИОСВ-Перник в свое становище, казва Александра Калева от инициативния комитет.

Според Михаил Лазаров, бивш главен маркшайдер в пернишката мина, има риск за жителите на града от взривовете, които ще доведат до сеизмична активност. При преработката на златото се ползват вредни реактиви, които заразяват почвите, изтъква още Лазаров.

Инвестиционното намерение на канадската фирма „Трейс рисорсиз" да изгради подземен рудник и фабрика за преработка на злато в местността „Милин камък" на Бърдото крие сериозни рискове от замърсяване на извора на желязна вода, повърхностните и подземни води, както и водоизточници с местно значение. Това е най-обезпокояващият факт от становището на РИОСВ-Перник, което бе представено пред брезничани на проведеното общоградско събрание. Емблематичният за града извор на желязна вода се намира едва на 100 метра от предвидения терен за подземните работи.

Рудникът, заедно с надземен рудничен комплекс, насипище за скални маси, депо за хумусни материали, водоем и хвостохранилище засяга територия, която обхваща 1 903 дка земеделска земя и горска територия около 296 дка, които ще бъдат унищожени от съоръженията. Има опасност от замърсяване с вредни емисии. Ще бъдат засегнати и земи, попадащи в Натура 2000, както и защитените зони за опазване на дивите птици в Ноевци и Мещица.

Брезничани са решени да настояват за провеждането на референдум. Някои от ромите в града пък не са против, тъй като се надяват да получат работа в рудника.

 

ИМА НОВА ПОДПИСКА С ВСИЧКО

ИМА НОВА ПОДПИСКА С ВСИЧКО НЕОБХОДИМО

А, аз чух. Има хора които са

А, аз чух. Има хора които са съгласни. Не знаят нищо за флотационната фабрика, за 800кг експлозиви на ден и т.н., но са съгласни...........
Ако чакаме някой друг да свърши работата може скоро и да чуем тътените от "новата" мина. Инициативата е поета, и все още не е късно въпреки укритите писма от Георги Лазаров и Ема Михайлова /въпреки, че всички обвиняват само Миленков - не забравяйте и тези двамата/

Може ли жителите на една

Може ли жителите на една Община да са против добива на злато и то да се добива- мисля, че не може.Затова има становище на Общинският съвет където юристи следят какво точно се случва и ако нещо някой си позволи да даде разрешение за добива, то тогава жителите на Общината действително трябва да подемем инициатива това нещо да не се допуска. От разговори до сега не съм чул някой да одобрява този вид добив.

МИСЛЯ, ЧЕ ПОДПИСКАТА НЯМА ДА

МИСЛЯ, ЧЕ ПОДПИСКАТА НЯМА ДА БЪДЕ ВАЛИДНА,ЗАЩОТО ИМА САМО ИМЕНА БЕЗ АДРЕСИ ,ЕГН ИЛИ ДРУГИ ДАННИ! И ТАКА Е ОБРЕЧЕНА !

Стадиона беше стадион когато

Стадиона беше стадион когато бяха Войнов и Коца -те милееха за спорта!

Правилно! Стадиона трябва да

Правилно! Стадиона трябва да се ползва от спортисти и граждани по всяко време а не да стои заключен! Срамота!Колко подрастващи а и възрастни искат да го ползват но напразно!

Който се интересува от

Който се интересува от въпросната фирма Трейс Рисорсиз, може да посети деня на отворени врати в сряда. Аз лично имам какво да ги питам!

Това е добре щом

Това е добре щом яопределяте,че на баща си се метнала защото благодарение на него и стадиона сеподържаше и имаше отбор и спортн мероприятия се провеждаха- следнего и потоп в момента Шмита иТемелко го ползват като свойщина -една разрухаи нищо повече.

На баща си се е метнала много

На баща си се е метнала много работлива.
Ако съм катаджия ще я спра от движение.

Марче, моето момиче! От край

Марче, моето момиче! От край време все подписи събираш. Кога за кмет, кога за общински съветник. Сега отново си се юрнала по къщите на хората, за да ги плашиш с екокатастрофа. По-лесно е да манипулираш хората, които живеят в стрес от мизерия, безработица и глад. По-трудно е вие там от мини парламента да работите за благото на хората и да създавате условия за надежни инвестиций.