Loading

Елена Боянова представи книгата си "И в спомените то е живо..."

Тази вечер в салона на читалище "Просвещение" беше представена книгата на Елена Боянова "И в спомените то е живо..." Посветена на просветното дело в Брезник, книгата проследява развитието на образованието от килийните училища до съвременните технологии, прилагани в училището. Издадена е по случай 170 години просвещение в Брезник, 140 години класно училище и 65 години от създаването на гимназията в града. Авторката извършва огромна изследователска дейност, проучва архиви и документи, събира спомените на учители и ученици. Пренася ни в далечната възрожденска епоха, когато жадни за знания, брезничани дават кой каквото може, за да се изучат децата им. Представя картини из живота на училището през годините. Уроци, тържества, празници, театрални и оперетни представления, карнавални шествия ни връщат назад към едно отминало време.Изплуват образите на първите учители, запалили "Брезнишкия светилник". Той продължава да пръска искрите си и да пише духовната история на нашия град.

Госпожа Елена Боянова посвещава книгата си на всички ученици, на които е преподавала, но отправя пожеланията си към бъдещите поколения  да ценят и пазят духовността, за да пребъде във времето Брезнишкото училище.

 

Елена Боянова отдавна е

Елена Боянова отдавна е изкуфяла.Книгата е банална не почива на сериозни научни проучвания на архиви литература легенди.Емоции на самотна неудоволотворена вдовица.Въобразява си че е написала шедьовър а вдеиствителност пасквил.

Всички кандидат-кметове лично

Всички кандидат-кметове лично са поканени, ама нито един не дойде. Е в тая работа нема далавера

читалището е раздало над сто

читалището е раздало над сто покани! отделно авторката лично е поканила много хора!

кой и как информира

кой и как информира брезничани за мероприятието ,като толкова малко хора знаеха за него?

Поздравления към г-жа Елена

Поздравления към г-жа Елена Боянова за хубавата книга, свързана с възникването на просветното и учебно дело в нашия малък град!!!

Представят книга за

Представят книга за гимназията, а там само трима даскали. Марияна Георгиева, Росица Ангелова и Стела Панова. На това му се вика СРАМ.Под ръководството на Дженкова учителите отиват към пълно опростачване.Нема ли най-после брезничани да вземат по една гьостерица и да я изгонят към Перник тая.