Loading

76 декара дървесен бъз ще бъдат засадени в Брезнишко

Инвестиционното намерение е на Румен Нанов. Идеята е да бъдат насадени 4500 фиданки бъз през около 4 м. в местността „Борова гора“ на село Ребро.
Растението ще се ползва за народната медицина. На практика от него на чай и мазила се прави всяка част от корените до листата. Прилага се при простудни заболявания, пневмонии, бронхит, туберкулоза, кашлица. Цветът на черния бъз се използва при високо кръвно налягане, водянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, подагра, хемороиди, копривна треска, задух, затлъстяване. Подобно действие имат и останалите части на бъза. Цялото растение се употребява за регулиране обмяната на веществата.
Външното приложение на бъза пък е за бани при ревматизъм и подагра, за компреси при възпаление на очите, за налагане на лапи при червен вятър и изгаряния, за бани при хемороиди и кожни възпаления.
Специалистите обаче припомнят, че в големи количества бъза е отровен и затова не бива да се превишават препоръчителните дози.

 

mirogled.com

 

 

 

Няма да им кажат имената на

Няма да им кажат имената на СРЕБЪРНИТЕ МЕДАЛИСТИ, защото най–вероятно са си ги измислили. Тия учителки начело със смешната си директорица са си мошеници и измамници. Да лъжат им става вече навик и не бива да се взимат на сериозно. Абсолютни въздухарки! Щом лъжат за цял директорски конкурс, колко му е да преметнат за едно второ място в някакъв си конкурс с десетина отбора, в който Ноевци участва с два отбора. Петото място им се вижда второ, макар че са си снимали грамотата само за петото. Срамота, какъв пример дават на учениците си!? Ако не е така нека го докажат и да извадят сертификата за второто място, нека веднъж поне покажат достойнство.

Поздравления за децата от

Поздравления за децата от Ноевци, които са се класирали на ВТОРО МЯСТО в състезанието “Природата - наш дом“. ЗАЩО НЕ СТЕ ИМ НАПИСАЛИ ИМЕНАТА НА СРЕБЪРНИТЕ МЕДАЛИСТИ И НЕ СТЕ ПОКАЗАЛИ В ПРОФИЛА НА УЧИЛИЩЕТО ВЪВ ФЕЙСБУК МЕДАЛА И НАГРАДАТА ИМ?????? ВСЕ ПАК ПЕТО МЯСТО НЕ СЕ НАГРАЖДАВА, НО ЗА ВТОРО ТРЯБВА ДА ИМА НАГРАДА. СНИМАЛИ СТЕ НЕЗНАЙНО ЗАЩО САМО ГРАМОТАТА ЗА ПЕТО МЯСТО, А СТЕ ПИСАЛИ, ЧЕ ИМА КЛАСИРАЛИ СЕ НА ВТОРО МЯСТО. КЪДЕ Е НАГРАДАТА ИМ НА СРЕБЪРНИТЕ МЕДАЛИСТИ И КОИ СА ТЕ?????????????????? С КОЙ ПРОЕКТ ЗАВОЮВАХА ВТОРОТО МЯСТО, С ТРЕВАТА НА ПОКРИВА ИЛИ С ПОДНОСА????????????

ТОВА Е ТАКА ЗАЩОТО ВСЯКО

ТОВА Е ТАКА ЗАЩОТО ВСЯКО НАЧАЛСТВО СИ ИМА ПО ГОЛЕМО НАЧАЛСТВО А НАИГОЛЕМОТО НАЧАЛСТВО Е ГОСПОД
ТАМ Е РАБОТАТА ЧЕ У ТАЯ ДЪРЖАВА НАЧАЛСТВАТА ПРАЯТ МАФИЯ ДЕТО И У НАИ ПРОПАДНАЛАТА ДЪРЖАВА Я НЕМА
АМА ИМА ГОСПОД И ЗА НАШТА МАФИЯ
АКО ПРИЖИВЕ НАЧАЛНИЦИТЕ НЕ СИ ПЛАТАТ ГРЕХОВЕТЕ ГИ ПЛАЩАТ НА ОНЯ СВЕТ
НЕМА СТРАШНО АКО НИКАДЕ НЕ СИ ПЛАТАТ ЧЕ ГИ ПЛАТАТ ДЕЦАТА ИМ И НЕМА ДА ОСТАНАТ ДЛЪЖНИЦИ НА БОГА
ПО ДОБРЕ ДА НЕ СИ НАЧАЛНИК ИЛИ УПРАВНИК ЩОТО НЕМА КАК ДА НЕ СЕ НАКИСНЕШ У ЛАЙНАТА АМА ДЕЦАТА ТИ ДА НЕ ТИ ТЕГЛАТ ГРЕХОВЕТЕ
ДУПЕ ЗНАЕ И МНОГО И МАЛКО АМА АКО ДУШИЧКАТА ТИ Е СПОКОИНА НЕМА НИЩО ПО ДОБРО

Народът е казал "Дръж

Народът е казал "Дръж приятелите си близо, но враговете си още по–близо„ Тази поговорка я има не само в България, но и във всички народи. Само че някои дебели кратуни не могат да я проумеят и не знаят, колко много губят – губят не само в личен план, но губят и невинните потърпевши около тях. Много е тъжно, но завличат така хора, които дори и не подозират за това. Затова сме на дъното и продължаваме да копаем надолу, като народ, ЗАРАДИ НЕДАЛНОВИННИТЕ СИ ПОЛИТИЦИ, УПРАВНИЦИ И ЖАЛКИ ШЕФЧЕТА, КОИТО СИ МИСЛЯТ, ЧЕ КАТО ОТСТРАНЯТ ВРАГОВЕТЕ СИ, ЩЕ ОТСТРАНЯТ И ПРОБЛЕМИТЕ СИ – НЯМА ТАКОВА НЕЩО, ЩЕ СИ УВЕЛИЧАТ ОЩЕ ПОВЕЧЕ ПРОБЛЕМИТЕ И НИКОГА НЯМА ДА СЕ СПРАВЯТ С ТЯХ.

ВЯРНО Е, НО ВМЕСТО НАЧАЛНИТЕ

ВЯРНО Е, НО ВМЕСТО НАЧАЛНИТЕ УЧИТЕЛИ ДА СЕ ТУПАТ ПО ГЪРДИТЕ, ЧЕ НЯМАТ ИЗОСТАВАЩИ УЧЕНИЦИ, КАКТО Е МАСОВАТА ПРАКТИКА В МОМЕНТА, ПО–ДОБРЕ ЩЕ БЪДЕ ДА ОСТАВЯТ НЕГРАМОТНИТЕ УЧЕНИЦИ В ТРЕТИ И ЧЕТВЪРТИ КЛАС НЕ САМО НА ПОПРАВИТЕЛНИ ИЗПИТИ, НО И ДА ПОВТАРЯТ КЛАСА, ДОКАТО СЕ НАУЧАТ ЧЕ ЧЕТЕНЕТО И ПИСАНЕТО СА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ В НАЧАЛНИЯ КУРС. СЕГА СЕ УЧАТ МАЛКИТЕ НА КОМПРОМИСИ ОЩЕ В НАЧАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И ТАКА Я КАРАТ ДОКРАЙ. СИТОТО НА НЕГРАМОТНИТЕ ТРЯБВА ДА ДЕЙСТВА В ПЪЛНА СИЛА ОЩЕ В ТРЕТИ КЛАС И ДА НЕ СЕ ТОЛЕРИРАТ УЧИТЕЛИТЕ, КОЙТО СА "ДОБРИ", ЗАЩОТО ТАЗИ ФАЛШИВА ДОБРОТА КОСТВА ГРАМОТНОСТТА НА ДЕЦАТА НИ. АКО И РОДИТЕЛИ, И УЧЕНИЦИ ГО ПРОУМЕЯТ ТОВА СВОЕВРЕМЕННО, НЯМА ДА БЪДЕМ НАЙ–НЕГРАМОТНИТЕ ЕВРОПЕЙЦИ.

Не знам как се ограмотяват

Не знам как се ограмотяват децата в начален курс, но трябва поне на всяка цена да знаят след 4 клас да пишат и четат сравнително добре. Оставят ли се в 5 клас да минат без този минимум от знания, никога няма да се научат на четене и писане, защото учителите по различните предмети в прогимназията и гимназията имат други цели - да ги научат на усложнени различни науки, а за тази цел трябва учениците не само да могат да си прочетат уроците, а и да осмислят прочетеното и да го приложат в практически задачи. Порочното на българското образование е, че учениците минават неграмотни в 5 клас, а нататък се пускат с незаслужени тройки до завършване на основно, дори на средно.

Преди няколко години бях на

Преди няколко години бях на тържество по случай ограмотяването на приятелско дете в руското в Перник. Нямаше никакви корони, медальони, букви и други щуротии с буквите. Просто произволен гост казваше една дума, първокласник съставяше с помощта на учителката кратко изречение и детето го пишеше на дъската. Примерно думата е „птица„, Изречението “Птиците отлетяха на юг.“ Ако имаше грешка учителката напътстваше детето само да я открие и поправи, ако не може другите първолаци му помагаха и така всяко дете показа как пише. След това решаваха задачи по математика, казаха няколко стихотворения от учебниците, изпяха една, две песнички, почерпиха се и всички бяха доволни. Никакви други репетиции и рецитации, но всеки родител си направи извод на какво ниво е неговото дете спрямо общата подготовка на класа, въпреки че нямаше грамоти от директора. Така че може спокойно да се избегне проблема с броя на буквите спрямо този на първолаците, но по другия начин ще се разбере истинската грамотност на учениците.

Да, но това, че са с висше

Да, но това, че са с висше образование не значи непременно, че са грамотни или не, възпитани или не. Това е положението в БГ. А и с времето като не се тренират малките сиви клетки, те заспиват!!!

КАТО Е ЗА ПЕНСИЯ ДА СЕ

КАТО Е ЗА ПЕНСИЯ ДА СЕ ПЕНСИОНИРА ВМЕСТО ДА СЕ ОПРАВДАВА КОЛКО И Е ТРУДНО В СЛЕТИ КЛАСОВЕ...

Да измислят друг сценарий, но

Да измислят друг сценарий, но учителката пред пенсия си знае наизуст само това тържество и не може да се затормозява с друга версия. Всяка година едно и също. Как не им писва на тия учители да повтарят по 30 години едно и също? Смени се социализъм с демокрация, но тези даскалици не си смениха методите. Само някакви жалки опити да се изкарат че много работят с тия тържества, а децата излизат неграмотни.