Loading

Църква

В град Брезник има два православни храма: "Света Петка" от края на XV век и храм-паметника "Свети Георги Победоносец" осветен 1948 г.

Храмът "Света Петка"(снимката е направена 11 февруари 2007, в сайта сме публикували актуална снимка) е наследник на средновековен български манастир, съществувал до края на XV век, до когато е плащал данък на видинския бейлербей. След XV век името на манастира вече не се споменава. Турците са го наричали "Матеалъ", а българите манастир на "Светата Майка". Изгорен от Кара Феиз през 1814 год. и възстановен през 1818 год. Има и руини на късносредновековен храм "Свети Петър и Павел" в местността Петров камък, а на хълма "Бърдото" край града има останки от два параклиса - на "Свети Никола" и на "Възнесение Господне".

В Брезнишка община има още два действащи манастира - "Св. Безсребреници Кузма и Дамян" (Черногорски или Гигински манастир) от началото на XIX век и Билински манастир "Свети Архангел Михаил" на 14 километра от Брезник, край село Билинци, от епохата на Второто Българско Царство.

Освен това в град Брезник с труда на огнеборците е построен параклиса "Свети Илия" в двора на пожарната, осветен 2002 г. В момента се строи втори параклис от частен предприемач в предприятието му. В село Кривонос през 2004 год. се освети нов храм "Свети Николай", а през 2005 год. бяха осветени стенописите. В село Ноевци беше осветен храм "Свети Никола". Предстои изграждането на храм в село Вискяр и в село Ребро.

До края на XIX век в града е съществувал метох на Рилския Манастир.

ewkjhzcf

ewkjhzcf

[email protected]