Loading

Билински манастир

Билински манастир "Св. Архангел Михаил"

Билински манастир

Ортодоксално име:Свети Архангел Михаил

Местоположение на манастира:

Билинският манастир е разположен в подножието на рида Црънча от Завалска планина, на километър от село Билинци, на 8 км от гр. Брезник и на 50 км от София.

Транспорт:

Отбивката за село Билинци и респективно за Билинския манастир е вдясно по пътя от Брезник до Трън.

История на манастира:

Според едно предание Билинския манастир "Св. Архангел Михаил" е бил основан от болярина Милутин, владетел на съседното село Ярославци, който измолил разрешение за това лично от византийския император. Археологически останки показват, че през 14в. на това място вече е съществувал голям укрепен манастир. Първото сведение за Светата обител, след османското нашествие, е от 1587г., когато отец Стефан е представлявал манастира в пратеничество на кюстендилския епископ в Русия.

През 17-18в. в Билинският манастир е играл значителна роля в духовния и културния живот на западно българските земи, като там функционирало и килийно училище. След Освобождението манастира постепенно западнал.

Архитектура и текущо състояние:

Понастоящем Билинският манастир е периодично действащ и без монашеско братство. Манастирът е построен върху наклонен терасовиден терен и манастирските сгради затварят един правилен четириъгълник.
Манастирската църква "Св. Архангел Михаил" датира от края на 17в. и представлява едноапсидна, безкуполна сграда с притвор, слят с централната част и с един северен вход. В стенописната украса на църквата се открояват два етапа. По-ранната живопис е от началото на 17в. и е по-примитивна като рисунка и пропорции. В олтарното пространство са поместени композициите "Възнесение Христово", "Христос Убрус", "Богородица Ширая небес", "Благовещение" и фигурите на четирима литургисти от "Поклонение на жертвата". На свода са представени Христос от "Възнесението'", "Бог Саваот" и "Христос Вседържител" с фигурите на евангелистите и медалион е патрона на храма "Св. Архангел Михаил". Тук са още два симетрично разположени фриза от по 14 допоясни полуфигури на пророци, а след тях по два реда - сцени от "Празниците" и "Страданията". Всички надписи, придружаващи изображенията, са на български език.

Интерес в Билинския манастир представлява жилищната сграда, която поради наклона на терена е значително вкопана в земята. Източна й част е едноетажна сграда, докато западната част е на три етажа. Долните два етажа са изградени от дебела каменна зидария и служат за складови помещения, а на горния етаж са разположени монашеските килии. Дълбок дървен чардак преминава през цялата западна фасада на горния етаж и осигурява достъпа до килиите.

Настаняване в манастира:

Билинският манастир не предлага настаняване и храна.

източник:http://www.bulgariamonasteries.com/bilinski_manastir.html

Билинци е на край света. Пътя

Билинци е на край света. Пътя свършва с една табела ,че единствената лампа поставена на края на пътя е от община Брезник по европейска програма за над 1 млн. лв. Табела нямаше , но нямаше и хора които да попиташ , така и не можахме да стигнем до манастира. Срам за община Брезник . Картата със забележителностите пред общината следва до бъде допълнена , че същата е виртуална карта и по нея не могат да се намерят по голяма част от обозначените забележителности.