Loading

Баба Лида Добревска отпразнува 86-я си рожден ден

Живото човешко съкровище, разказвачката Лидия Добревска, отпразнува 86-я си рожден ден и 40 години творческа дейност като изпълнител - разказвач.

През месец август тази година популярната разказвачка бе утвърдена за вписване в Националната представителна листа на елементите на нематериалното културно наследство за 2010.
Разказването на Баба Лида е отдавнашна традиция и тя се явява неин автентичен носител от десетки години. Сладкодумството й включва разкази, подходящи за всякаква аудитория по-всяко време. В репертоара й влизат традиционни приказки, легенди, битови истории и предания, хумористични приказки, анекдоти, вицове, надлъгвания, пиперливи приказки. Като "говорител" на тази разказваческа традиция за Граово и региона, Баба Лида с внуци и правнуци, не са прекъсвали дейността си над 60 години.

Празника на разказвачката честитиха ст.н.с.ІІ ст.д-р Валя Райчева - фолклорист, ст.н.с.ІІ ст.д-р Ваня Матеева - фолклорист, Цветанка Манова - етнолог, ст.експерт РЕКИЦ "Читалища" - Иванка Василева, ст.експерт сектор "Култура" Община Перник - Милчо Георгиев, Кирил Сергинов - Председател на НЧ "Миньор-2005 г." гр.Перник, Изабела Будинова - Секретар на читалището, представило кандидатурата й с проекта "Чуйте и ще знаете" по Националната програма "Живи човешки съкровища България 2010".

 

източник: zapernik.com

Десет дни без анонимни

Десет дни без анонимни коментари ... съжалявам! Ще гледам по-често да ги одобрявам/отхвърлям.

копчето

Който се страхува от

Който се страхува от клюки-явно има защо ! Не Ви е виновна баба Лида-тя си е изживяла живота достойно и е оставила нещо зад гърба си.А вие какво?

Който се страхува от

Който се страхува от клюки-явно има защо ! Не Ви е виновна баба Лида-тя си е изживяла живота достойно и е оставила нещо зад гърба си.А вие какво?

ВИЕ,КОИТО СЕ СТРАХУВАТЕ ОТ

ВИЕ,КОИТО СЕ СТРАХУВАТЕ ОТ ,,КЛЮКИ,,-ЯВНО ИМА ЗА КАКВО !ПО-ДОБРЕ СИ ПОМИСЛЕТЕ ЗАЩО ЛИ ЗА ВАС НЕ СЕ ПИШЕ И ГОВОРИ В ПОЛОЖИТЕЛЕН СМИСЪЛ!ЖАЛКО Е,ЧЕ НЕ МОЖЕМ ДА ПРИЕМЕМ НЕЩО ДОБРО И ХУБАВО,ДА МУ СЕ ЗАРАДВАМЕ ОТ СЪРЦЕ!ЗАЩО ЛИ? ОТГОВОРЪТ СЕ КРИЕ В САМИТЕ ВАС!

Уважаеми брезничани, не

Уважаеми брезничани, не хулете хора на достолепна възраст, които са постигнали много и все още постигат. В дома си баба Лидия посреща деца от училището и културни дейци почти всеки ден. Те там не "клюкарстват", а творят и попиват от нейната креативност.
БОГ да й дава сили и бодър дух!

ne i berete griza za

ne i berete griza za finansovoto i sastoianie

ne berete griza za

ne berete griza za finansovoto sastoianie koeto za neia ne e problem kato edna ot restitutkite v obchtinata

Не ви правят чест подобни

Не ви правят чест подобни коментари "уважаеми" брезничани.Човек, който е дал много за брезнишкото читалище /и не само за него/ не заслужава подобно отношение. Аз съм работила дълги години с леля Лида и се прекланям пред нея. А това дали някой я обича или не е въпрос на личен избор. Нека все пак да видим кого може да предложи или номинира брезнишкото читалище за каквото и да било?

A zasto ne i dadete nagrada

A zasto ne i dadete nagrada po predavane na kluki.Za sega e nai-dobra klukarka v malkia grad.Interesno ot kade ste gi cherpi kato si ostane v kasti.

Много хубаво че си измисля

Много хубаво че си измисля поводи,за да не си седи в къщи.А къде бяха децата и,внуците и правнуците? А никой в Брезник не я'обича' за да я предлага за квото и да е. Дърта клюкарка.