Loading

Първият учебен срок ще приключи без проблеми

Съгласно Правилника за прилагане на Закона за народната просвета, директорите на учебните заведения по предложение на педагогическите съвети ще определят със заповед условията и реда за завършване на първия срок. Причината е, че последната учебна седмица съвпадна с обявената грипна ваканция.

Заради обявената в областта грипна епидемия учениците бяха разпуснати в принудителна ваканция през последната седмица на първия срок. Много родители и деца си задават въпроса как ще бъдат оформени срочните оценки. Според началника на Регионалния инспекторат на образователното министерство Ваня Коконова, няма основания за притеснение.
В такива случаи влиза в сила член 137 а от Правилника за прилагане на Закона за народната просвета.
В събота ще се проведе училищният кръг от Националното интердисциплинарно състезание „Знам и мога" за учениците от трети клас. То включва писмена самостоятелна работа, в която децата решават 12 задачи от разнообразни области на познанието, в това число екологично и здравно образование, защита от бедствия и аварии, безопасност на движението и други. Задачите са обединени тематично и са съобразени с учебния материал, преподаван до момента на провеждането. Те създават възможност за решаване на проблем, за избор и аргументация на решение, за изява на оригинално мислене. Изпълнението на задачите е индивидуално, а времетраенето е 2 часа. Индивидуалните първенци ще представят своите училища в областния кръг на състезанието на 26 февруари. Победителите ще участват във финалния национален етап.