Loading

"Мегалити в България" представя историческият музей в Перник

Регионалният исторически музей в Перник е домакин на изложбата „Мегалити в България". Експозицията бе открита вчера, а неин автор е физикът д-р Любомир Цонев от Българската академия на науките, със съдействието на астрономът Димитър Колев и Веселина Колева от Национална обсерватория Рожен.
Напоследък твърде много информация ни се поднася за златни, бронзови, керамични археологични находки от нашите земи, като акцент са съдове, бижута, конски аплици, оръжия, украси за колесници, знаци за царско и жреческо достойнство, монети, глинени фигурки - идоли, изрази становище д-р Цонев. Това са движимите културни паметници. Сами по себе си те са прекрасни, но покрай тях незаслужено остават извън общественото внимание друг тип археологични находки - недвижимите обекти, които са същевременно и паметници на древната архитектура. Искаме да насочим общественото внимание към днешното състояние на един не особено популярен клас архитектурни археологични обекти от бронзовата и ранножелязната епоха, а именно мегалитите в България, допълни за интереса си ученият.
Мегалитни камъни са открити в Брезнишко. Най-много от така наречените побити камъни са намерени в село Гърло. Именно на тези предци на най-новото чудо на света Стоунхендж се поставя акцент в изложбата.Преди няколко месеца в нашия сайт беше публикувана статия на Любомир Цонев за подземния храм-кладенец при с. Гърло, Брезнишко и неговото занемарено състояние. Отново ще го цитирам:"Като направих справка в литературата, се оказа, че този паметник е уникален за България, но наред с това е доста рядък и за Евразия. Подземният храм-кладенец при село Гърло, Брезнишко е практически най-древният култов каменен зидан градеж, оцелял до днес по българските земи. При това той е в сравнително добро състояние почти изцяло пред очите и сетивата ви, така че няма нужда да напрягате фантазията си! Храмът-кладенец е открит в началото на 70-те години на ХХв. от археоложката Димитрина Митова-Джонова, която го датира в 12 в.пр.Хр. Така се оказва, че той е по-стар дори от мегалитните паметници (долмените), оцелели по нашите земи в Странджа, Сакар и Източните Родопи."