Loading

Потомък на Бачо Киро прави кръст за Гигинския манастир

 

Председателят на фондация ,,Васил Левски - Дякона,,- Бисер Боянов и председателят на сдружението ,,Св. Св. Кирил и Методйи и Св. Бенедикт Нурйиски,, посетиха дърворезбаря Ценко Иринчев от гр. Карлово , който е и пряк наследник на комитата Бачо Киро, за да поръчат кръст за Черногорският манастир ,,Св. Св. безсебърници Козма и Дамян ,, край брезнишкото село Гигинци. След като Боянов представи на майстор Цени доктора по богословие, той го запозна с историческото минало на своя славен комитски род , като не пропусна да представи и своите работи за източноправославните и католически храмове в България .

 

Бисер Боянов и Виктор Банов поканиха Ценко Иринчев на традиционен събор, който се провежда на 2 май всяка година на Черногорският манастир. Те показаха и снимки от новопостроеният манастир и подаръка, който Боянов е подарил на отец Никанор - изографисана от майстор Ценко кокошка с издълбани в нея 7 легла за яйца.

 

Ценко останал щастлив и доволен от факта, че отец Никанор е харесал много работата на дърворезбаря и обещал да направи хубав кръст от дърво за манастира.

 

Поради лошото здравословно състояние на майка си, Ценко Иринчев отказа поканата, но обеща за догодина да се възползва от поканата, тъкмо до тогава ще изпълни поръчката на Боянов и Банов . За да уважи гостите Ценко Иринчев подари на двамата родолюбци дървени пластики и ги почерпи с карловска анасонлийка - реколта 1985 г.