Loading

с.Бабица

Бабица е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник

 

Отстои на 5 км източно от гр. Брезник и на 20 км югоизточно от гр. Перник. Столицата София е на 49 км източно. 

 

Разположено е в планински район, а надморската му височина е 852 м. Климатът е умереноконтинентален. Пролетта настъпва сравнително късно - към края на март и началото на април. Лятото е прохладно. Зимата настъпва по-рано в сравнение с други части на страната.

 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. Изградени са електропреносна и водопреносна мрежи. Инфраструктурата е много добра. 

 

Постоянното население е около 38 души. 

 

Тук функционират кметско наместничество и магазин с кръчма. Бабица има свое ловно дружество. Най-близките учебни заведения са в гр. Брезник, където ще получите и специализирана медицинска помощ. 

 

Според местна легенда турци опожарили съседно село, от където избягала една баба и на нея кръстили местността. Оттам идва името на селото - Бабица. 

 

Близките язовири Слаковци и Мещица създават отлични условия за любителите на риболова. Комплекс за отдих и риболов "Язовир Слаковци" предлага отлични условия за почивка и спортен риболов. Намира се на 6 км. Комплексът разполага с модерни бунгала, разположени в красива черешова градина.

 

Може да посетите Клисурския манастир "Св. Петка" (10 км), който датира от XIII век.

източник:www.mirela.bg