Loading

село Непразненци

Непразненци е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник. Отстои на 11 км югозападно от гр. Брезник и на 22 км северозападно от Перник. Съседните села Гигинци и Ноевци са съответно на 3 км западно и на 3 км източно. Столицата София е на 53 км източно.

Разположено е в планински район, а надморската му височина е 787 м. Климатът е умерен под влиянието на нископланинския релеф. Летата са сравнително топли, а зимите са студени.

Постоянното население наброява около 59 души. Селото е водоснабдено и електрифицирано.

Тук функционират кметско наместничество и смесен магазин. Най-близките детска градина, училище и общопрактикуващ лекар са в с. Ноевци. Болница, стоматологични практики и аптеки има в гр. Брезник.

Местните са запазили жив обичая на сурвакарските игри - правят се автентични костюми, звънци и маски.

До съседното село Гигинци се намира Гигинският манастир "Св. св. Козма и Дамян", до който има извор с лечебна минерална вода. Известен е още с произведените от монасите екологично чисти продукти - биволско кисело мляко, мед и вино. Пътят до светата обител е приятен за разходка и разстоянието се изминава за по-малко от час.

Край с. Бегуновци (3 км) има изграден едноименен язовир, който е изключително подходящ за спортен риболов и гребане с лодки. Комплекс "Язовир Слаковци" също предлага отлични условия за почивка и спортен риболов. Намира се на 11 км. Комплексът разполага с модерни бунгала, разположени в красива черешова градина.

източник:bg.wikipedia.org