Loading

"Трейс Рисорсиз" е българска фирма

Това разбраха присъстващите на срещата между изготвилите проекта за добив на злато от страна на фирмата, РИОСВ ,общинската администрация и съветниците от местния мини-парламент. На срещата присъстваха и желаещи да кажат мнението си граждани, поканени независими експерти и т.н.

От страна на фирмата беше дошла „тежката артилерия" в лицето на административния директор Ина Михайлова, мениджърът по екологията Лина Варадинова ,хидрогоелогът инж.Колев, експертът по отпадъците Сийка Терзиева и т.н. Разбира се тук бяха и представителите на инициативния комитет, който се противопоставя на изграждането на мината в града. Стана ясно,че „Трейс Рисорсиз" е регистрирана в страната по българското законодателство като част от фирмата „Юромакс Рисорсиз", който е канадска публична фирма, чийто акции са листвани на борсата в Торонто.Самата среща продължи повече от три часа, като бяха зададени почти сто въпроса към представителите на фирмата и представители на РИОСВ.

Най-често задаваните бяха във връзка с водата, която ще се ползва за обогатяване на рудата. Представителите на фирмата обясниха, че около 95 процента от водата ще е оборотна и ще се движи между два резервоара, окол2-3 процента ще е за питейни и битови нужди и два-три процента ще се добиват за да се запази количеството на необходимата вода. Според тях запасите от вода в общината, които и без това не са големи, няма да пострадат от преработката на златото. Любопитен факт е,че всъщност златото няма да се добива в България в крайния му вид, просто защото тук не разполагаме с такава технология. Преработената и обогатена руда ще се транспортира до Пирдоп, където ще се преработва до ниво златен концентрат, а финалния етап ще се извършва в чужбина.

Друг важен момент, който се изясни на срещата е,че РИОСВ не извършва оценката за въздействие на околната среда. Тя се прави от изпълнители ,които се наемат, и на които се плаща от фирмата инвеститор , в случая „Трейс рисорсиз"РИОСВ ръководи процедурата. Окончателната оценка се дама от ескпертен екологичен съвет, който се произнася и с гласуване с обикновено мнозинство предлага решение на директора на РИСВ. Тази процедура при всички положения ще отнеме около две години максимум, а след това ще стане ясно дали ще започне разработването на обекта, което , според намеренията на „Трейс Рисорсиз" ще отнеме около 4 години.

Представителите на фирмата обещаха, че в случаи на зелена светлина от РИОСВ ще прехвърлят регистрацията на фирмата в Брезник и ще наемат преимуществено местни работници, разбира се, според квалифиацията и образованието им.

проф д-р Игнатов Брезничани

проф д-р Игнатов
Брезничани не допускайте да нарушат окологическото равновесие на града и оконолности да опропастят природата и обременят населението и поколението му.Тези спекуланти жадни за злато не минат през трупове за постигане на целта силно ще им приседне.Изобщо не е сядайте на маса с тях няма какво да реговаряте отговора на двете страни е категоричен да и не.Норешаващ е вашето не.Недопускайте да бъде пожертмана прекрасната ви околна среда бърдото водата въздуха почвата спокоиствието.Брезник трябва да развива полевъдството скотовъдството туризма образованието екологични производства

Някой да не очаква да

Някой да не очаква да назначат хора завършили Техникума по селско стопанство за маркшайдери, геолози или други специализирани работни места. Стига с тая простотия бе!

Някой си е седял на ушите.

Някой си е седял на ушите. Българска фирма но под шапката на канадска, чиито собственик е регистриран на Кайманите. А работната ръка се оказа че даже не са се интересували какви кадри има в Брезник. Нека вземат 10 човека накрая и да разбият живота на целия град.

много ги е грижа,нали ще

много ги е грижа,нали ще получат парите за предизборни,а след това ще кажат,че това са наследили от предишната власт

Задължително е трябвало е да

Задължително е трябвало е да присъстват всички кандидат -кметове,заместници и други напиращи за властта,за да вземат отношение по така важния за града ни въпрос!!!Задължително!!!

Напълно подкрепям горе

Напълно подкрепям горе написаното! И аз бях на срещата и съм сигурен че фирмата крият много неща. За съжаление смятам че нещата са предопределени и затова трябва обществото да реагира масово и незабавно! Искам да попитам защо на срещата на присъстваше общинският съветник и кандидат за кмет Добринов? За мене този е за пребиване! Що за нахалство - ще става кмет! Това ли е неговата загриженост за общината? Ето да му видите акъла и морала на този.........!

Извинете много, но аз

Извинете много, но аз присъствах на срещата и на мен ми стана ясно, че фирма Трейс Рисорсис крие от обществото много, много информация. Написаното по-горе в новината не отразява истината. Защо? Първо: за водата-фирмата не е наясно от къде ще добие вода за промишлени нужди 15л/сек /според записаното в проекта им/. От кладенци в коритото на р.Конска, която е почти пресъхнала или от питейния язовир "Красава". Вероятно второто и ще остави половината община без вода.Да казаха, че 95%от водата ще е оборотна, но те искат да напълнят водоем с 300000кубика вода първоначално. Второ: не казаха или по-точно добре се измъкваха от конкретните въпроси за хвостохранилището, взривовете, сеизмичната активност и т.н. Защо пише в новината накрая, че ще наемат работници преимуществено от Брезник като фирмата не можа да каже има ли специалисти в областта на минното производство от Брезник. И ред други важни подробности.
Брезничани,не трябва да позволяваме това нещо да се случи в нашия град. Поне в едно, толкова важно нещо за бъдещета на общината трябва да бъдем единни. Аз съм оптимист и смятам, че брезничани са умни хора и няма да позволят гибел за града ни.