Loading

Брезнишките езера са в Пирин

Горното Брезнишко езеро, снимано от връх Ченгелчал. Насреща - главното било с Янузов рид и върховете Хамбарташ и Демирчал

Макар да не са в околностите на Брезник, тези езера са невероятна дестинация за туристите. Страната ни е прекрасна, а ето и още факти за тези Брезнишки езера от световната енциклопедия Уикипедия:

Брезнишките езера са група от три езера в северния дял на Пирин планина. Разположени са в Брезнишкия циркус. На запад районът на езерата граничи с главното било в района на върховете Ченгелчал и Демирчал, на север - с масивния Кадиев рид, а на юг - със скалистите отвеси на Янузов рид.

Трите езера са сравнително малки по площ. Намират се на височина между 2579 метра и 1763 метра.

* Горното Брезнишко езеро лежи във фунията на малък вложен циркус югоизточно от връх Ченгелчал, на височина 2579 метра. Спада към най-високите пирински езера - четвърто е след Горно Полежанско езеро, Горно Газейско езеро и Плешивото езеро под връх Голяма стража. Има площ 13.5 декара и приблизителни размери 180 на 100 метра. Езерото е с каменисти сипейни брегове, без растителност около него. Има непостоянен приток и през лятото оттока му пресъхва. Идеалната фуния на Горното Брезнишко езеро, заедно с връх Ченгелчал, гледани от района на Янузов рид, е една от най-впечатляващите гледки в алпийските части на Пирин.

 

* Средното Брезнишко езеро е разположено на югоизток от горното на височина 2217 метра. Има площ 21.8 декара, размери 250 на 150 метра и е най-голямото езеро в групата.

* Долното Брезнишко езеро (Сухия гьол) е разположено встрани от горните две на височина 1963 метра и е най-ниското езеро в Пирин планина. Отстои на 1700 метра източно от Средното Брезнишко езеро. Има площ 4.6 декара и размери 125 на 75 метра.

От Горното Брезнишко езеро води началото си река Туфча. Нейни притоци са реката, отводняваща Корнишките езера, реките Янколица, Мишово дере, Глоговица, Речишко дере, Глобущица, Марево и Сваринско дере. Туфча минава през село Брезница и североизточно от село Корница. Малко след село Баничан тя се влива в река Места. Така тя става най-дългата и пълноводна река в този дял на планината.

 

Копченце, това не е като да

Копченце, това не е като да махнеш ценни коментари на неудобни на властта хора под тяхна диктовка. Къде е Брезник, къде е Брезница? Да беше малко се задълбочил, като езерата са толкова далече от града. Много са красиви, но не можем да си ги пишем на наше име и ще станем смешни, ако имаме такива претенции.

Тези езера носят името си не

Тези езера носят името си не от Брезник, а от Брезница. Би било добре преди да се пишат коментари да се проучат фактите, за да не се дава грешна информация.

Публикувай нов коментар

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

breznikonline