Loading

Бойко Борисов и Мирослав Найденов ще са гости на храма "Св.Георги" в Брезник

св.Георги

Договор по проект за основен ремонт, пълна реставрация и възстановяване на катедрален храм "Св. Георги Победоносец"в Брезник ще бъде подписан утре в храма. На щастливото събитие ще присъства лично премиерът Бойко Борисов. С него в града ще бъдат и земеделският министър Мирослав Найденов, както и директорът на Фонд „Земеделие" Румен Порожанов. Това съобщиха от местното духовенство.

Проектът за възобновяването на брезнишкия катедрален храм е на обща стойност 980 хил. лв. Финансира се по Програмата за развитие на селските райони. Това е един от петте одобрени църковни имота от подадени около 120. По мярката се разпределят общо над 40 млн. лв, което е приблизително сумата, отпускана от държавата за църквата за период от 30 години, коментираха духовници.

Разработването на проекта е осъществено с подкрепата на много добри хора. За церемонията по подписването на договора, което ще стане в храма са поканени много гости и миряните от околните селища.

След осъществяването на проекта, Брезник ще има един от най-хубавите храмове в страната, както вече има и един от най-хубавите манастири - този над брезнишкото село Гигинци.

Храм-паметника "Св. Георги Победоносец" е осветен на 21 юни 1948 г от епископ Пимен. Замислен е от брезнишкото патриотично население още в началото на 20 век, а основите са осветени и положени на 27 октомври 1927 г. от митрополит Стефан. Плановете са дело на арх. Смирнов, проектирал и строил храм-паметника "Александър Невски" и арх. Кантарджиев. Храмът може да побере 700 човека. Има внушителни размери. Олтарът е дървен, с икони в класически стил, без стенописи. Наскоро със средства отпуснати от Комисията „Вероизповедания" към МС беше направена масивна подпорна стена от едната страна на храма.

източник:iPernik

АЛООООООООООООООООООООО!!!!

АЛООООООООООООООООООООО!!!! Мирослав Найденов не е никакъв министър!!! Май не сте в час,щом пишете само глупости!!!!

Kakvo stana? Xorata naprazno

Kakvo stana? Xorata naprazno se razxodixa.Imashe li newo v carkvata?

Много му харесва Брезник на

Много му харесва Брезник на Бойко, май!

Публикувай нов коментар

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

breznikonline