Loading

Бегуновци и Непразненци спасени от безводие

Старо водохващане ще бъде ремонтиран от ''ВиК'-'Перник съвместно с общината в Брезник, съобщи кметът Васил Узунов за да спаси от безводие брезнишките села Бегуновци и Непразненци.

“Ремонтът ще струва около 4 000 лв. Ще се извършва от специалисти от водното дружество, но ще помагат и хора от временната заетост в Брезник. Предвидено е да подменим тръбите, които са стари и етернитови с нови от PVC”, поясни Узунов.

На селско събрания по проблема с безводието жител на Бегуновци споделил с кмета за старото съоръжение. За да стигнат до него се наложило да бъдат изрязани дървета, храсти и треви, защото водохващането било непристъпно повече от 30 г. Оказало се, че съоръжението разполага с три каптажа и резервоар.

“Прогнозно дебитът е между 4 и 5 литра в секунда. Това ще стане ясно след като започнем ремонта. От утре започва на мястото да работи багер на “ВиК” – Перник. Проблемът е, че водохващането е на дълбочина от 4 метра”, поясни Узунов.

След като бъдат подменени около 300 метра тръби двете села вече няма да ползват вода от язовир “Красава”. В населените места в момента няма режим, но в продължение на няколко дни чешмите на местните били сухи заради авария на магистрален тръбопровод.

“Има опасност в Брезнишко от воден режим. Причината е в продължителното засушаване и непрекъснатото поливане с питейна вода”, допълни Узунов.

източник:http://mirogled.com/?p=55187

6t0 ne ostavi breznik bez

6t0 ne ostavi breznik bez voda smotanqk lajeec

lajat nqma kapka voda

lajat nqma kapka voda mo6enici