Loading

Министър-председателят Бойко Борисов е поканен за обновяването на изцяло ремонтирания храм „Св. Георги Победоносец” в Брезник

Премиерът е приел поканата и е обещал да присъства на празничното събитие в сряда – 19 декември 2012 г.  , съобщи енорийският свещеник Константин Стойчев.

Чинът по обновлението на храма ще бъде извършен от висш архиерей. Богослужбата по повод обновяването на ремонтираният храм ще   започне с утреня.  Началото на светата Литургия ще бъде около 9 часа. Премиерът и представителите на правителството се очакват след 12 часа.

Ремонтът на храма, вдигнат в памет на загиналите войници от Брезнишко и от гарнизона в Брезник, стана възможен благодарение на спечелен проект по Програмата за развитие на селските райони (2007-2013). Договорът беше подписан още през октомври 2011г., но строително-ремонтните работи започнаха едва през август тази година. Проектът е на обща стойност 841 хиляди лева. Укрепени са стените на храма. Външната фасада е облицована с камък, тухли и варовик. Покривът е ремонтиран, а куполите са покрити с медна ламарина. Облагородено е и околното пространство. Изцяло е подменен пода на храма и е монтирано подово отопление.  Мечтаната от миряните камбанария, за която навремето при градежа не достигнали средства,  вече е факт. Върху нея ще има три камбани и часовник, както са мечтаели предците на днешните брезничани.

Брезнишкият храм е един от стоте в страната, които получават европейски пари за ремонти и реконструкция чрез Програмата за развитие на селските райони.  За целта са предвидени 28 милиона евро по мярка 322.

източник:градски вестник