Loading

В очакване на поточните линии са два цеха с обща разгъната застроена площ 10 000 кв.м

Първите електрически автобуси, които ще излязат от брезнишкия завод ще бъдат с дължина 12м. В зависимост от предпочитанията на клиента дължината може да достигне 18 м. Броят места също ще бъде съобразен с изискванията на потребителите. Автобусите ще бъдат оборудвани с климатици, предвидени са места за багаж, рампи и места за инвалиди.

Пробегът им с едно зареждане е приблизително 250 км. Батерията е в гаранция до 2 000 зареждания, което се равнява на 500 000 км пробег, поясни Иванов. Капацитетът на завода е до 60 автобуса на месец (не на ден, както беше съобщено по-рано).

Електрическите автомобили, които ще излязат от Брезник, ще бъдат от модела e6. "Ауто груп мотърс" ще се стреми да постигне достъпна цена на продуктите си за гражданите, увери Иванов. Специални оферти ще бъдат предлагани на общини, превозвачи, куриерски фирми, таксиметрови компании.

От тази седмица започва набирането на персонал. Ще се търсят технически грамотни местни кадри. Те ще бъдат обучавани веднага от китайски работници, които се очаква да дойдат в началото на 2013 г. заедно с първите части на електроавтобусите.

На първия етап в Брезник ще се извършват само операциите по сглобяване на превозните средства. Сега се водят разговори за изграждане на голям машиностроителен парк у нас, обхващащ цялото производство на BYD. Все още не е избран регионът, в който той ще бъде локализиран. Производствената му мощност ще бъде десет пъти по-голяма от тази на брезнишкото предприятие.

Паралелно се преговаря с водещи компании за поставяне на бързозарядни станции за електромобилите. Те ще бъдат разположени на удобни за целта места - големи търговски центрове, бензиностанции, много посещавани паркинги. Могат да се предвидят и мобилни зарядни станции, разказа Иванов.

Китайският концерн стъпи за първи път в Европа преди две години, като откри свой офис и създаде дъщерно дружество в Холандия. Там е регистриран електрически автобус, който е изцяло тестов. До няколко седмици се очаква BYD да получи европейски сертификат, съобщи Иванов.

Производството ще тръгне от бившия завод за алуминиева дограма в Брезник, купен от българската "Булминерал" преди около две години. Районът е избран заради изгодната цена на сделката и високата безработица.

Проучване на "Булминерал" показало, че 38 предприятия в Пернишки регион са затворени по време на прехода и кадрите им не упражняват техническите си способности. Затова от ръководството на смесеното предприятие се надяват бързо да наберат качествена работна ръка. Очаква се да бъдат открити 120-150 работни места.

Брезнишкият завод три пъти е посещаван от китайските партньори, които горещо одобрили производствената база и работната среда. Предприятието ще бъде режимно. Не се разрешава снимане с камери, фотоапарати, изземват се и телефоните, притежаващи заснемащи устройства.

BYD е водеща компания в сферата на автомобилостроенето и в производството на батерии, увери Иванов. По думите му китайският концерн държи 30 на сто от световния пазар на батерии, има изнесени производства в много страни, а в САЩ партньор му е Motorola.

В родината си компанията има съвместно производство с Daimler. Двата автомобилостроителя имат обща марка коли - Denzа, която е съсредоточена в конструирането на електромобили. Първият й модел се изгражда на базата на стария Mercedes-Benz B-class и ще предлага около 300 км. автономен пробег.

Тръгналата от Перник "Булминерал", с настоящо седалище във Варна има две собствени мини за добив на въглища в Украйна, завод за обогатяване на въглищата и кораби за транспортирането им, разказа Иванов. Компанията е започнала строителство и на голям завод за екопелети и екобрикети във Варна.

 

източник:zapernik.com

Публикувай нов коментар

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

breznikonline