Loading

Нови работни места обещава комисията по заетостта в Перник

Шест проекта бяха одобрени днес на областната комисия по заетостта в Перник. Те се отнасят за шестте общини в региона за изпълнение през 2011 година, уточни председателят на комисията Радослав Йорданов.

"Проектите са на стойност 119 892 лева. Те са предназначени за социално слаби лица да намерят място на трудовия пазар. Повечето от дейностите са свързани с благоустройство - ремонт на улици, тротоари, бордюри, почистване на тревни площи", уточни Йорданов.

По 6-те проекта ще бъдат назначени 106 души, от кито в община Брезник - 7.

Според специалистите качеството на проектите е много добро. Основният им акцент отново е към дейностите с траен остатъчен ефект, което е в съответствие с приоритетите, заложени в Националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост ".

"Надявам се градовете да станат по-чисти и по-приемливи, както и безработните лица да получат доходи, с които да могат нормално да осъществяват своите жизнени потребности. Целта е след приключването на проектите безработните да намерят реално местата си на трудовия пазар . Добрата практика показва, че 30 - 40 % от участващите в програмите си намират постоянно място и се създават трудови навици , сподели Радослав Йорданов.

Над 1000 човека са назначени на работа за 2010 година по програми на Агенциата по заетостта в област Перник. Процентът на безработицата за област Перник от началото на месец март плавно пада и към края на месец октомври е 8,41% при равнище на безработица в страната - 8,92%.

източник:pernikonline.com