Loading

Лазарки полазиха Брезник

лазарки

Лазаровден, "Лазарица"  се празнува винаги в съботата преди Цветница. Празникът носи името на Свети Лазар, който е възкресен от Христос на четвъртия ден от своето погребение в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство.

Лазарките, облечени в празнични дрехи и с цветни венци на главите, носят кошнички, окичени със зеленина за събиране на дарове. Те обикалят къщите с песни, пожелавайки здраве, плодородие, щастие, благоденствие и сбъдване на най-съкровените надежди за всеки от семейството, а от своя страна стопаните ги даряват с орехи, яйца, пари, плодове и дребни подаръци. 

Вярвало се е, че обичаят Лазаруване носи стопанско и житейско благоденствие на цялото село. Затова лазарките, макар съвсем млади момичета, се посрещат с особена почит от всички жители. 

 

За девойките това е обред за „посвещение" в моминството, за „замомяване" - така те влизат в групата на момите и са готови да създадат семейство. Тяхната възраст е от 10 до около 16 години. Някога се е смятало, че девойка, която не е лазарувала, не може да се ожени. 

С оглед на факта, че не повече от 20 - 30 момичета в народни носии ходеха из Брезник, доста девойки от града биха останали стари моми. Сега обаче времената са други и това си личи от факта, че освен традиционните яйца, домакините им дават и по някой лев. Момичетата пеят лазарски песни, доколкото са ги научили, но от сърце! Някои раздават здравец, други - не.Важното е, че създават добро настроение.

 

Публикувай нов коментар

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

breznikonline