Loading

Иманяри рушат мегалитния храм край село Гърло

©

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мегалитният храм-кладенец в брезнишкото село Гърло е от световно значение и е под егидата на ЮНЕСКО. Това съобщи археологът от регионалния исторически музей в Перник Василка Паунова, предаде Фокус.

Уникалният археологически паметник е датиран от 15-14 век преди Христа. Открит е в началото на 70-те години на ХХ век от археоложката Димитрина Митова-Джонова. Храмът-кладенец е от късната бронзова епоха и е сравняван с културата на нурагите в Сардиния. Смята се, че той е не само култов обект за почит към божество, но и древна обсерватория. Предполага се, че куполът, под който се е влизало е бил отворен и при пълнолуние са се наблюдавали звездите и небето. Даже има и предположения, че при слънчево затъмнение е можело да се наблюдават небесните светила. 

В кладенеца се слиза по стъпала. Той е изцяло каменен градеж, иззидан в суха зидария от груби ломени камъни и поразява с майсторството на строителя и елегантността на формите и пропорциите. Стълбите водят до малка кръгла зала със свод. Смята се, че това е храм на шумерския бог Енки - бог на подземните сладки води. Кладенецът се намира върху селище от късно-бронзовата епоха. 

Проучването му в бъдеще ще даде много интересни детайли и информация, смята Василка Паунова.

За съжаление състоянието на уникалния археологически обект е под всякаква критика. Непрекъснато е ограбван. Над него е имало навес, за да го предпазва, но той отдавна се е срутил. Иманяри демонтират стените на кладенеца, за да пус 

©

кат металотърсачи. В района има желязна руда и фосили и каменните стени пищят. 
Безотговорните търсачи на богатства развалят уникалния градеж, за да търсят злато зад камъните.

Според Василка Паунова, интересен факт, е, че този обект се намира между два други исторически паметника и това предполага, че при бъдещото им проучване ще може да се направи архитектурен и археологически резерват. В близост до храм-кладенеца има късно-римска и вероятно елинистична крепост, а в подножието- римски лагер. Там се намира разкопана римска баня, която е в отчайващо състояние и вече не се вижда на терена. 

Община Брезник е имала много идеи за проекти, между които и разчистване трасето на римския път. До момента не са реализирани.