Loading

Японски учен изследва кисело мляко в Гигинския манастир

Професор от Япония дойде да изследва продуктите от биволско мляко, които се правят в Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" до брезнишкото село Гигинци, съобщи йеромонах Никанор. Ученият е преподавател в реномиран университет по животновъдство на най-северния японски остров Хокайдо. Проф. Масахиру Хирата научил за манастира от медиите в своята страна. Щастлива среща с българската студентка Мария Йотова, която учи бизнес антропология в Осака, и неговият интерес към млякото и към преработката му от древността до наши дни го довела в България.
Той е бил на много места по света - в Монголия и Кавказ, в Индия и Индонезия, но интересът му към България бил най-голям. Проф. Хирата не пита особено за киселото мляко, защото в Япония то от няколко години е обичаен продукт на пазара. Осъзнали значението на лактобацилус булгарикус като панацея за здраве и дълголетие, японците вече го произвеждат масово. Според Мария, която трета година учи в Япония, то е сред най-масовите храни на острова на изгряващото слънце. Струва ми се, че в Япония консумират кисело мляко повече отколкото у нас, казва тя.
Проф. Хирата разпитва за целия път на млякото от издояването му до продукт, който може да се запази трайно за по-дълго време. Като истински спец по тайната на квасенето и на правенето на сирене с него разговаря йеромонахът Никанор. За изследването на учения помагат и другите хора в манастира, които по един или друг начин са свързани с преработката на млякото от стадото биволи и десетината кози в манастирското стопанство.
Като всеки японец, ученият не спира да снима, пита за най-малките подробности и всичко старателно си записва.Има ли разлика между сирище и мая за сиренето, пита той и така научава, че някога нашите баби са си правели основа за захващането на бяло саламурено сирене от животински продукт.
Японският учен можа да се убеди, че вкусът на млякото в пластмасова кофичка и в стъклен буркан също е различен. За жалост той не може да опита какво е млякото в калено гърне, но докато е в България вероятно някъде ще му се случи и това да разбере. В предварително приготвени стерилни стъкленици той прибира различни проби, които после ще подлага на лабораторен анализ. Пита как се прави масло, извара и кашкавал. Разказват му, че прясно издоеното мляко от коза може да цери рак и по качества е най-близко до майчиното мляко. Професорът вече е бил в пиринското село Предела. Предстои му път до Момчиловци в Смолянско, но със сигурност ще остане приятел на Църногорския манастир "Св. св. Козма и Дамян" край Гигинци. Той не е първия японец, който идва в светата обител. Преди време телевизионен екип от негови сънародници направи филм за манастира и за производството на мед, а скоро едно момиче, което живее в Германия се обадило на баба си в Гигинци, за да разкаже, че по немска телевизия гледа филм за манастира

източник:  http://news.zapernik.com