Loading

Лиляна Барева отблизо: “всяка песен бе изваяна като малките радирунги на Рембранд”

На 15 юни Лиляна Барева има рожден ден. Певицата със запазено място в историята на българския оперен театър. С нескрито обожание я наричаха "българската Виолета". Дебютът в Софийската опера преди около 60 години е съпътстван от успех, колкото неочакван, толкова и стряскащ с бурните овации. Тогава Лили Барева е още студентка в Музикалната академия при Людмила Прокопова, а Петър Райчев галантно извежда младата си колежка пред завесата с думите: "Ти успя!" Мъчно й е понякога на Лиляна Барева, че Мими, Манон, Микаела, Елвира или пък Джилда (не по-малко ярки и запомнящи се в нейно изпълнение) остават сякаш в сянката на Виолета. "Травиата стана моя съдба", казва Барева. "Пеех я сезон подир сезон, участвах в различни постановки, сменях костюми и перуки, помагах на млади и неопитни партньори. Изиграх я на софийска сцена повече от 200 пъти! Гостувах с нея в Берлин, Прага, Анкара... Живях и страдах с Виолета Валери над 30 сезона! Софийската публика обикна моята "Травиата" и с бурни овации ме заставяше винаги да бъда нова - на всяко представление да откривам нов щрих, да засилвам различни нюанси, да бягам от рутината. Да излизам на сцената с чувството, че ми предстои нещо непознато, пълно с красота, неизпитано досега... С годините се убедих, че е напълно възможно на една и съща сцена да поднасяш изненада на публиката, да загатваш непознати пътища и неусетно да й ги откриваш с любов и вдъхновение."

Много роли изигра Лиляна Барева на сцената на Софийската опера. Имаше и мечти, разбира се. Уви, неосъществени. Роля - блян според признанието на певицата остана Чо-Чо-Сан, а също Дездемона, Маргарита от "Фауст", Леонора в "Трубадур"... Не успя да ги представи на сцена. По ред причини. Една от тях: да се добере до роля или спектакъл на всяка цена. "Подкупващата приветливост на Лиляна Барева ще й спечели още в ранните години безброй почитатели от сцената. Докрай верни в своето обожание към изкуството й", пише Розалия Бикс през 1982 г. "Но ще стовари на нейните плещи кръста на непробивност в кариерата, незавиден за кой да е талант. Пастелното многоцветие на сложната душевност на Барева, неусетно вписва настроенията си в традицията да се съчетават в едно боите на лиричката и субретката. Надмощие в това съчетание при нея ще вземе нежността, мекотата. Щедростта на изтънчено женствено излъчване, в което - като по чудо за типично женския характер! - ще липсва коварството, ще е непозната пресметливостта."

Има една улица в София особено скъпа за Лиляна Барева - "11 август". На нея са живели две вълшебници (според признанието на певицата). Людмила Прокопова е първата й учителка по пеене. Мими Балканска пък помага на Лили да овладее тънкостите на сцената при дебюта й в оперетата с ролята на Анина в "Една нощ във Венеция" от Й. Щраус.

Да не забравяме, че Лиляна Барева бе първата ярко открояваща се камерна певица у нас. Дуото с пианиста Петър Щабеков критиците наричаха "уникално за концертния ни живот". Над 25 години заедно разкриваха прелестите на многобагрена звукова галактика от Монтеверди до Прокофиев и Пипков. Дължим им първата си среща с "Мария Стюарт" на Шуман, с миниатюри от Хайдн, Лист, Хиндемит, с Летните нощи на Берлиоз... "С Петър Щабеков започнахме съвместна работа през 1953 г.", спомня си Лиляна Барева. "А първият ни концерт бе през 1957-а! Четири години работихме върху песните на Шуман, преди да ги представим на публиката. Постепенно се заговори за нашия ансамбъл. На всеки концерт бях убедена, че ще видя познати лица. Вярвах, че от залата ме гледат добри очи. А аплодисментите бяха спонтанни и възторжени." Дуото Барева - Щабеков гостува с впечатляващ успех из цяла Европа. По време на турне в Норвегия на страниците на "Моргеннавизен" се появява следното: "Всяка песен от програмата на българския ансамбъл бе изваяна като малките радирунги на Рембранд."

В предаването "На опера в събота", на 16 юни, програма "Христо Ботев" ще честити 85-ия рожден ден на Лиляна Барева. Ще чуете откъси от интервю, което направих с прочутата певица в дома й през 1995 г. И разбира се, изпълнения на Барева в някои от най-ярките й роли: Виолета, Манон, Микаела, Рита, Зорница... Ще звучат и песни от Шуман, Брамс, Фалкониери, Бетовен, Шуберт... през погледа на дуото Барева - Щабеков. А от Златния фонд на БНР ще слушате цялостен запис на "Дон Жуан" от Моцарт. Запис от премиерния спектакъл в Софийската опера през 1963 г., особено скъп на Лили Барева. Най-вече заради работата й с Добрин Петков. Партньори на Барева (певицата се справя блестящо в ролята на Дона Елвира!) са: Павел Герджиков, Никола Гюзелев, Ана Алексиева, Георги Божиков, Светослав Рамаданов...

Ивета Грънчарова

Източник: http://www.bnr.bg/HristoBotev/Edition_MusicClassical/show_OperaSubota/Ma...