Loading

Проведе се благотворителен курбан в с.Велковци

Благотворителен курбан за набиране на средства за възстановяване и изграждане на черквата "Света Ана" в брезнишкото село Велковци организира храмовото настоятелство.В деня на светите апостоли Петър и Павел по староотеческия календар в местността "Манастирището" се събраха над 100 души- местни жители и гости.

Хората почетоха традиционния събор на Велковци, който отколе са празнува днес. С благословията на епископ Йоан - викарий на Софийския митрополит, отец Константин отслужи литургия на открито и освети курбана.

"Надяваме се на добро начало, за да започне възстановяването на повече храмове в региона", каза отец Константин. Скоро ще бъде закупен походен евхаристен комплект, за да може да се служат литургии в останалите населени места от епархията, където няма храмове.Строежът на храма "Света Ана" е започнал през 1928 г., продължил е през 1931-ва и 1932-ра, но никога не е завършван. Конструкцията на църквата е изградена до покрив. След 1944 г. довършването на храма е спряно. Сега от него са останали само фасадни стени. Селото има църковно настоятелство към храма "Св. ап. Петър и Павел", което е приело за своя задала и възстановяването на "Света Ана". Идеята за доизграждането на църквата е подета от 2003 г. Четири години по-късно, през 2007-ма е открита и банкова набирателна сметка.

 източник: http://ipernik.com