Loading

"Нека имаме незлобливостта на гълъбите и мъдростта на змиите" - призова предизборно отец Никанор

Сиренето е безплатно само в капана, предупреди на проповед в храма популярният йеромонах от Църногорската света Обител Никанор. Повод за предупреждението му към енориашите в Брезник са достигнали до Църквата слухове, че се продават и купуват гласове за предстоящите избори. Той отбеляза синодалната разпоредба за опазване на клириците от участие в политическата борба около предстоящите избори, но подчерта, че като представител на най-голямата религиозна общност от православни християни се чувства длъжен да призове към гражданска активност.
Църквата е надпартийна и нашият цвят е черният, а той се получава като се смесят всички други цветове и ги обема и обгръща, отбеляза монахът и припомни завета на св. Нектарий Егински Нови Чудотворец. Когато християни го попитали за кого трябва да се гласува, той отвърнал „Из между многото кандидати, изберете този, чиито позиции стоят най-близко до евангелските принципи, този, който с живота си е образ на евангелска добродетел, защото заради началниците и тези, които са под тях, Бог или благославя, или наказва. Благочестивият управник за народа е благословение и означава добруване, а нечестивия и безбожен злодей като управник за народа означава беди и нещастия."
Тъй че както се казва и в Светото писание, нека бъдем незлобливи като гълъбите, но същевременно и нека имаме мъдростта на змиите, а змията се почита инак като мъдро животно, прикани монахът.

Чудя се как може да сме

Чудя се как може да сме толкова озлобени, завистливи и долни, че да отричаме и да не виждаме доброто, дарено ни с усилията на монасите от Гигинския манастир. Заслужаваме си съдбата да сме на опашката на цивилизования свят, щом не можем да се зарадваме на прекрасния манастир, който ще остане за поколения напред българи, ако преди това не се самоизядем от злоба.

този не произвежда ли

този не произвежда ли герберско сиренйе?