Loading

Месни суровини са иззети от фабриката за месни продукти в Брезник днес

Специализирата операция е насочена срещу тези, които произвеждат месни продукти със суровини, предназначени за унищожаване. Според неофициална информация сред проверяваните освен фирмата в Брезник е и друго пернишко месопреработвателно предприятие.
Рано сутринта ГДБОП и органите на ДВСК са започнали акция „Дупетата" в месопреработвателни предприятия, съобщи пред „Фокус"министърът на земеделието Мирослав Найденов.

„Става дума за отпадъци от колбаси, които би следвало да бъдат унищожавани, а се вкарват в страната, преработват се и се преетикетират като се предлагат на българския пазар", обясни Найденов.

Акцията е озаглавена така, тъй като на жаргон краищата на изрезките от колбаси се наричат "дупета".

Проверени са складове и месопреработвателни предприятия в страната заради производството на продукти със суровини, предназначени за унищожаване.

Над 100 тона са установените количества изрезки в Плевен, над 25 тона в Пазарджик, в Брезник - 850 кг, в София около 800 кг, в Първомай - около 1,5 тона.

Министър Найденов уточни, че акцията е свързана и с кампанията по налагане на стандарта "Стара планина" за месните продукти, за да бъде предотвратена всякаква злоупотреба.

"Представете си, че някой може да се опита да смели тези неща и да ги предложи евентуално като свежи продукти, да използва голямото търсене, така че затова форсирахме тази акция, за да не може някои хора да използват еуфорията около търсенето на новите месни произведения по стандартите", каза министърът.

"Поздравявам министрите Цветанов и Найденов за проведената днес синхронна операция за предотвратяване на продукти със суровини, предназначени за унищожаване. Това е наистина една добра съвместна операция" - това пък заяви за агенция "Фокус" министър-председателят Бойко Борисов.

Източник: http://ipernik.com/novini/11031.html