Loading

Европейски ден на шоколада

 

На 7 юли се чества Европейският ден на шоколада. Датата е избрана, защото на този ден през 1550 г. е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания.

Шоколадът е една от най-популярните храни и няма вероятност някога да излезе от мода.

Данните от скорошно проучване, публикувано във в. "Дейли експрес", показват, че жените предпочитат шоколада пред... секса, виното и марковата козметика.

Най-новите научни изследвания потвърждават ползата от сладкото изкушение за здравето.

Популярната поговорка "Една ябълка на ден държи доктора настрана" спокойно може да бъде перифразирана по следния начин: "Малко шоколад всеки ден държи кардиолога настрана".

Анализирайки данните от 8-годишно проучване, обхванало над 19 хил. души, специалисти от Германия неотдавна установиха, че всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт.

Най-полезна е да се консумира тъмен шоколад.

Австралийски учени потвърдиха ползата от шоколада срещу високо кръвно налягане.

Направеният от тях анализ на 15 изследвания е показал, че едно парче на ден има същия ефект върху кръвното налягане като половин час тренировки.

Шоколадът, и особено тъмният, съдържа съедонения, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове в тялото, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането.

Специалисти от Китайската академия на науката също са достигнали до извода, че шоколадът в малки количества понижава нивата на "лошия" холестерол.